onsdag 29 februari 2012

Läs 3 recensioner av mig i NSD

Carl Petersson hittar du här! Lina Nyberg finns här!

Körsväng i kvadrat finns inte på NSD:s webb men du hittar den nedan.


Två trevliga timmar med körsång i kvadrat

Körsväng i kvadrat
Björksalen, Boden
Lördag eftermiddag

Körsång, denna svenska folkrörelse är ständigt aktuell. Inte minst nu senast genom dokumentärserien Den sjungande trappuppgången som för tillfället går att se på SVT. Vad passar då bättre än att låta inte bara en, två eller tre utan fyra körer samsas på scenen? When you’re smiling är en slitstark klassiker som får inleda konserten, med alla på scen. Och det är en mäktig känsla att höra så många röster i samklang. Stämmorna sitter som veck på nypressade byxor, vilket gäller för alla ensembler tillställningen igenom. Oavsett om någon av de två dirigenterna, Göran Lindgren eller Irene Perdahl sitter bakom pianot eller man sjunger acapella. De leder båda sina sångare med den äran.

Publiken får sjunga med i några allsånger vilket alltid är en temperaturhöjare. Dagny, Vår bästa tid är nu, Ta mig till havet och Tulpaner från Amsterdam är inga undantag. Misty är en gammal jazzstandard som aldrig känns fel på repertoaren. Så inte heller här. Herrarna bjuder på en svängig Macken, damerna på en vacker version av Robbyns Call your Girlfirend.

Alla fyra medverkande bjuder på ett knippe melodier på egen hand. Först ut är Sångkören lyran som tar sig an både Bellmans Käraste Bröder, Systrar och Vänner, och Hasse och Tages tänkvärda text till As time goes by. Quinnokören Laponica har även de en bred repertoar med allt ifrån Visa från Utanmyra till Sixten tons och Towa Carsons melodifestivalklassiker Alla har
glömt. Arctic Voices, tredje ut ger oss en häftig Vals i Tango signerad Povel Ramel. Beatles Can’t buy me love samt Abbas Waterloo kittlar skönt i kistan. Den senare med obligatorisk tonartshöjning.

Voces Bodenses tar oss med till Bodens central och bjuder på två finstämda kärleksvisor signerade Håkan Rudehill respektive James Taylor. Rock around the clock har en härlig rytm med fotstamp och ståbas i kompet. Alla sångare återsamlas så på scen för att bjuda på Wilhelm Petersson Bergers friska Gratulation samt kvällens sista nummer Play a simple melody. En
välklingande avslutning på två trevliga timmar med körsång i kvadrat.

Johan E. Skoglund

torsdag 23 februari 2012

Flera nya skrivjobb på G!/Bokrean

Skall jobba med skrivjobb tre dagar i rad så eventuella recensioner på skivor på bloggen får vänta tills nästa vecka.

Besökte bokrean igår för att köpa skivor. Åhléns hade nya Naxostitlar för 49/st.

Blev skivor med Mats Bergström, Niklas Sivelöv och Kungsbacka pianotrio (2 st)

Finfina fynd med musik av Stenhammar, Haydn, Chopin och Francisco Tárrega!

Johan E. Skoglund

onsdag 22 februari 2012

Läs min recension av två Tranströmerskivor i dagens NSD

Finns inte på nätet men ni hittar den nedan.


Dagsmeja Emma Tranströmer Sjunger Tomas Tranströmer
Daphne/Naxos
Eldklotter Ola Sandström sjunger Tomas Tranströmer Kakafon/Naxos

Tonsatt Tranströmer ger en ny infallsvinkel
Det har väl knappast undgått någon att Tomas Tranströmer fått Nobelpriset i litteratur 2011. På två aktuella skivor tolkas hans dikter i sångens form.

Emma Tranströmer har en mäktig mezzosopranstämma och det ligger något värdigt över hennes framföranden av tonsättningar signerade Fredrik Jakobsson, Håkan Parkman och Maurice Karloff av faderns dikter. Detta är en fortsättning på liedertraditionen som vi känner den från Schubert och Mahler. Anders Kreuger bjuder angenäm beledsagning vid pianot på lejonparten av
sångerna. I det trevliga Cd-häftet är alla texterna publicerade. Emma skriver även en fin essä om dikterna ur en dotters perspektiv där. Vackert framfört och utfört av alla inblandade.

Ola Sandström tar utgångspunkten i den svenska visan när han till sitt gitarrackompanjemang sjunger 17 egna Tranströmertonsättningar. Skivan klockar in på styvt en halvtimme så många av låtarna är mellan en och två minuter långa. Inga fraser upprepas. Dikterna sjungs rakt av. Detta är både skivans styrka och svaghet. Då inga texter medföljer blir det till att ta till repeat-knappen för att fullt ut kunna greppa vad man nyss har hört. Men den som gör det får njuta av okomplicerad visa vilken är rakt på. Fast vissa melodier påminner lite väl mycket om varandra. Det finns en historia bakom men det står bara i den medföljande pressreleasen. Synd att inte även den vanliga skivköpande konsumenten får ta del av upprinnelsen till Olas projekt.

Sammanfattningsvis två skivor vilka båda ger en ny infallsvinkel till Tomas Tranströmers diktning -om än ingen av dem känns oumbärlig där hemma i skivhyllan.

Johan E. Skoglund

Läs 3 texter av mig i senaste Guiden Boden

Tryggare Boden, millitärhistoria och en intervju med Annica Nordlund. Ni hittar dem här.

tisdag 21 februari 2012

torsdag 16 februari 2012

Recension Vivan Buczek Dedication to my giants

Vivan Buczek är en skånsk jazzsångerska som på sitt tredje album backas upp av Claes Cronas trio samt gästande gitarristen Andreas Öberg på fyra spår och duettpartnern Roger Pontare på två.

Som titeln Dedication to my giants antyder är detta en hyllning
till Vivans idoler, varav de flesta är instrumentalister. Clifford Brown, Benny Golsson, Bill Evans och Miles Davis hyllas alla fint i nummer såsom Joy spring, Verry Early och Four. Vivan
har en enkelt okomplicerad röst som bjuder på enkelt okomplicerade tolkningar i
Claes sköna arrangemang. Alla fyra musikanter spelar på topp och Roger Pontare
skäms inte heller för sig i rollen som jazzig duettpartner.

Även den egna låten Once you love som Vivan plitat ned ihop med sin fader trombonisten Bruno Buczek imponerar.

Mycket bra.

Betyg; JJJJ

Johan E. Skoglund

Recension Hayati Kafe för värmens skull

På skivan Före värmens skull tolkar Hayati Kafe ett antal egensinniga visor av Jan Sigurd. Fraseringen är perfekt liksom kompet. Jan har skrivit ett knippe omedelbara melodier med lika läckra som underfundigt roliga texter där samhällsobservationerna är spot on. Kompet är lika omedelbart.

Tidlöst är ordet för denna fantastiska skiva som är en blivande lite klassikerpärla i all sin enkelhet. Ibland behöver inte musik vara svårare än så här. Mumsfillibabba!

Betyg; JJJJJ

Johan E. Skoglund

Recension Manfred Tjajkovskij

Den unge ryske dirigenten Vasily Petrenko bjuder på en gastkramande tolkning av Tjajkovskijs symfoni Manfred. Det symfoniska poemet Voyevoda blir en stabil partner på denna fantastiska skiva. Orkesterspelet är helt glimrande från Royal Liverpool
philhamonics sida och Petrenko har helt rätt tempo.

Inte en ton ligger fel i
dessa läckra uttolkningar av denna starka musik som verkligen förtjänar att
spelas på högsta volym. Detta är definitivt ingen skiva att spela när man vill
sova men som bakgrund till städning och matlagning är den utmärkt. Och för att
få fram ett kreativitetshöjande flow är den mumma.

Betyg; JJJJJ

Johan E. Skoglund

Recension Carmen Ernesto Halffter

Detta är Ernesto Halffters musik till en stumfilmsversion av
Carmen från 1928. Nästan 70 minuters ytterst välljudande spanska klanger från
de tyska musikerna i Frankfurt Radio Symphony Orchestra och
maestro Mark Fitz-Gerald säkra hand. Som vanligt när det gäller Naxos bjuder
texthäftet på eoner av kunskap om filmen, musiken, arrangerandet av den och en
lång essä om filmatiseringar av Carmen genom tiderna.

Detta är musik att äta tapas till. Yster musik att bli glad
av. De mera sorgsna partierna mot slutet kan med fördel spelas när man vill
vara lite mer meditativ och behöver fundera.

En rakt igenom snyggt spelad skiva.

Betyg; JJJJ

Johan E. Skoglund

onsdag 15 februari 2012

Burns & Poe I need a job

Fick möjlighet att ladda ned denna låt gratis. Verkligen en text som riktar sig till arbetslösa människor i dagens USA. Fast textraden I need a job not a goverment plan kan nog många arbetslösa världen runt hålla med om.



Johan E. Skoglund

måndag 13 februari 2012

Mycket skrivande på G

Därför låg bloggaktivitet på sistone. Men en bättring utlovas.

Johan E. Skoglund

onsdag 8 februari 2012

Läs två recensioner av mig i dagens NSD

Mina recensioner av Rokaïkvartetten igår på Kulturens hus och Erik Söderlinds Jazzskiva Happening finns inte på nätet men läs dem gärna i papperstidningen.

Johan E. Skoglund

måndag 6 februari 2012

Bloggen minns körledaren Anders Öhrwall

Grundaren av och ledaren i 36 år för Adolf Fredriks Bachkör har lämnat oss. Han ledde även Radiokören under några år och skrev många kompositioner och arrangemang för kör, samt var ledamot av Kungliga musikaliska akademien och 1984 mottog han landets främsta
konstnärliga utmärkelse Litteris et Artibus.

Bloggen lyfter på hatten!

Johan E. Skoglund