fredag 28 september 2012

Spännande skrivjobb på G

Återkommer var ni kan läsa när de publiceras.

Johan E. Skoglund

torsdag 27 september 2012

onsdag 26 september 2012

Bloggen minns Andy Williams

En legend har lämnat oss.

Bloggen lyfter på hatten!

Johan E. skoglund

fredag 21 september 2012

Läs min recension av Trio Quinta i dagerns NSD

Finns inte på nätet men läs den gärna i papperstidningen.

Johan E. Skoglund

tisdag 18 september 2012

Bloggen gratulerar Anders Ingvarsson

Som blir ny chefredaktör på Dagbladet.  Skall bli spännande och se vem som tar över på NSD.


Johan E. Skoglund

måndag 17 september 2012

onsdag 12 september 2012

Flera nya skrivjobb...

.... blev klara idag.

Återkommer med var ni kan läsa dem när de publicerats!

Johan E. Skoglund



tisdag 11 september 2012

Recension Lucie Svehlova The lark ascending


Den tjeckiska violinisten Lucie Svehlova bjuder på skivan The lark ascending på 11 andäktigt vackra stycken på sin soloviolin uppbackad av den orkester, City of Prauge Philharmonic, där hon till vardags är konsertmästare. De olika dirigenterna interaggerar utmärkt med sin solist.

 
Skivan är utgiven till medelpris och det är en väl investerad hundralapp inklusive frakt att beställa den direkt från skivbolaget Tadlow music.


Vaughan-Williams kända stycke som inleder skivan och gett den dess namn är 17 minuters ren och skär violinmagi. Vissa spår på skivan är släppta sedan tidigare men de tål att höras igen. Temana från El Cid och The private life of Sherlock Holmes är lika ljuvliga nu som då jag hörde dem första gången. Likaså musiken från Ladies in lavender och Schindler's list.

Världspremiären av Paul Hart's Greensleves rapsodi för violin och orkester, samt Nick Raines läckra spanskinfluerade Renacuajo är båda utsökta grädde på det mos denna underbara skiva utgör.

 
Rekommenderas varmt till alla som vill värma sig i höstmörkret.

Betyg; JJJJJ

 


 
Johan E. Skoglnud

fredag 7 september 2012

Recension Alan Jackson Thirty miles west

Ännu en skiva som är ilka spännande som ett glas mellanmjölk från Allan Jackson. Men det är absolut inget fel med det. Han levererar stabil country med båda föterna stadigt i myllan.

Frörvänta er nu bara inga nyskapande underverk eller något som sticker ut. Man vet vad man får. Jo men vänta nu ett slag. Den 7 minuter långa duetten med Zach Brown sticker ut. Negativt. Den hade vi gott kunna klara oss utan.

Gillar man Allan Jackson sedan tidigare är detta ett helt ok köp men inte mer och betyget blir därefter.

Betyg; JJJ

Johan E. Skoglund

Spännade möte i morse

Träffade tidigare idag två mycket intressanat personer för en intervju. Kul!

Johan E. Skoglund

torsdag 6 september 2012

Recnesion Charlie Parker The complete records collection


Membran ger ut musik som är över 50 år gammal och därför inte kräver något tillstånd från upphovsrättsinnehavaren att ge ut. Detta är en 30 cd-box med allt som gavs ut på skivbolaget Charlie Parker records i början av 1960-talet. Inte bara Charlie Parker utan en hel del andra artister.

Ljudkvalliteten på några av de äldre livinspelningarna är sådär. Men som historiskt dokument är detta omistligt. Dokumentationen är dock så bristfällig att betyget inte kan bli mer än medel.


Mer intressant än nödvändigt.

Betyg; JJJ

Johan E. Skoglund

onsdag 5 september 2012

Recension Russian violin concertos

På den här atraktiva Naxosskivan spelar  Sergey Ostrovsky tre ryska violinkonserter. Julius Conus, Mieczyslaw Weinberg och Anton Arensky må vara okända kompositörer nmen deras musik förtjänar verkligen en bredare publik. Dessa verk från början av 1900-talet är alla en fröjd för örat att höra.

Ineraktionen mellan Ostrovsky och Bournmouthsymfonikerna under Thomas Sanderlings stabila ledning är på topp rakt igenom. Solsitprestationen är glimrande.

En riktgit liten pärla till skiva som oförblomerat rekomedneras å det varmaste.

betyg; JJJJJ

Johan E. Skoglund

Bloggen minns Hal David

En stor textförfattare har lämnat oss.

Bloggen lyfter på hatten.

Johan E. Skoglund

Möte igår om nya skrivjobb

Spännade grejor på gång.

Hösten är härlig!

Johan E. Skoglund

tisdag 4 september 2012

Läs min text om Joakim Milder i dagens NSD

Finns även här.


Otaliga är de popskivor jag lyssnat på där Joakim Milder ståt för blås-, och stråkarrangemangen.  Nu har professorn i improvisation och ensemble vid Kungliga Musikhögskolan samt ledamoten i Kungliga musikaliska akademin utsetts till ny konstnärlig ledare för Norrbotten big band.

2006 var han en av tre kompositörer ihop med Ann-sofie Söderquist och Jan Lavander på den lika lyssnade som experimentella storbandsjazzskivan Composer’s big fun där många musikaliska gränser och konventioner suddades ut. Samma sak när han gästade Nydanat i Kulturens hus i våras med sitt långa stycke för NBB och Norrbotten NEO spelandes ihop för första gången. Om han fortsätter på det spåret kan hans tid ihop med NBB bli mycket intressant.

Men de belackare, som anser att NBB under Tim Hagans ledning bara spelat konstig modern jazz med långa solon och saknar Glenn Miller, Benny Goodman och Count Basie på repertoaren får nog fortsätta gå på konserter med Bodens storband, Luleå storband och Jan Slottenäs när han kommer hit norröver med sin orkester.  Någon traditionalist är han då rakt inte den gode Milder. Men det var väl därför han just fick jobbet.

En sökning på allmusic.com visar att Milder finns representerad som musiker/arrangör på skivor med Ane Brun, Hanne Boel, A-ha, LISA Nilsson, Robyn, Tomas Ledin, Eric Gadd, Sophie Zelmani med flera. Kan han få några av dessa att komma hit och gästa NBB inte mig emot. Och ger han sedan ut några av dessa samarbeten på egna skivbolaget Apart så blir det hela ännu bättre. Om man försynt får komma med en önskelista till den nye musikaliske ledaren. Välkommen till Norrbotten Joakim.  Hoppas du kommer att gill oss. Gör du det så gillar vi dig!

Johan E. Skoglund