Det har nyligen varit halvårsskifte så vad passar bättre än att sumera det första halvåret 2009 med en lista på årets bästa skivor hittills. Det blev 12 stycken vilka alla får 5 J av mig i betyg. De publiceras utan inbördes ordning vad gäller genre eller ngn intern ranking.
Dedicated to You: Kurt Elling Sings the Music of Coltrane and Hartman
Efter att i början av året sett Kurt Elling live med Norrbotten big band på Matei-festivalen kännas det spännande att lyssna på hans nya skiva. Den som förväntar sig vokala excesser och scatsång lär bli besviken. Men den som vill ha manlig jazzsång av yppersta klass, rakt på utan krusiduller och maner lär inte bli besvikna. I samband med John Coltranes 80-års dag härom året valde Kurt att hylla det samarbete Coltrane gjorde på ett legendariskt album ihop med sångaren Johny Haartman. Pianisten Laurence Hobgood som kompar med sin trio står även för alla arr. Stråkkvartetten Ethel bildar stabilt stöd och i saxofonsolistrollen hör vi Ernie Watts. Skvibolaget concord blev så imponerade när de hörde showen och valde att be om en inspelning vilket skedde i New York i våras. Allt levereras med en lätthet som gör detta till en perfekt cocktailplatta men samtidigt med en finess som gör att den lämpar sig för noggrann analyseringslyssning.
Bach Anne-Sofie Von Otter
Allt Anne-sofie von otter tar I tycks bli till guld och hennes senaste samarbete med Bach.arior ihop med Cammerata Copenhagen och Lars Ulrich Moertnsen är verkligen inget undantag. Hennes senaste trilogi med skivor, Teresienstadt (med musik av fångar dödade i koncentrationsläger under andra världskriget) , skivan från förra året med musik av Gefors, Hillboerg och Bidermann kunde knappast avslutas på ett bättre sätt. Det vokala uttrycket är magnifikt och det märks tydligt att det är en form av hemkomst. Hon började ju gubevars som solist i Stockholms Bach-kör i början av 1980-talet. Bättre vokal barrock än så här är svårfunnen.
Ravel - Daphnis et Chloe; Poulenc - Gloria (Chicago Symphony Orchestra and Chorus/Haitink)
Berhard Haitink leder Chicago Symphony Orchestra i en trevlig skivserie på deras eget skivmärke Resound där han kan vraka och välja bland godbitar ur den klassiska repertoaren. Här bjuds på Ravels balett Daphne och Chloe, ett verk med symfoniska intentioner samt Poulencs Gloria. Det riktigt glöder om dessa kraftfulla stycken som i händerna på musiker, körsångare solist och dirigent blir till ren och skär magi.
Dale Watson Truckin' Sessions Vol.2
Dale watssons andra skiva med lastbilsåkarmusik är precis så klichéartad som den bör vara. Låtar om brudar bilar bärs och vägkrogar kan till och med få en körkortslös som undertecknad att vilja ta lastbilskort och ge mig ut på vägarna. Melodierna är sylvassa och sitter direkt. Likaså texterna om vägarnas obesjungna hjältar och riddare.
Lars Bygdén Fsmily feelings
Ända sedan tiden som primus motor I Thousand dollar playboys blåsebeströdda alt-country – det närmaste ett Mavwricks vi får I Sverige har Lars Bygdén haft en mycket intressant karriär att följa. Andra soloalbumet är inget undantag. Visst det skall erkännas. Flickvännens cancertumör har inte direkt gjort en ljus skiva men även sorgen måste få sättas ord och ton på. Radiospelade singeln Good Times är ett lysande undantag. Stor konst som verkligen berör i det lilla.
Sing Chapter one Wynonna
Efter några års frånvaro från musikscenen återvänder Wynonna Judd med skivan Sing chapter one och vilken återkomst sen. Ett antal jazz, soul rock och bluesklassiker alla sparsamt insturmenterade för att sätta Wynonnas kraftfulla röst i centrum. En bländande produktion som avslutas med den enda nya låten. Rodney Crowells Sing är en utmärkt hyllning till sångkonsten och dess rena urkraft såsom den väl representeras på detta utmärkta album. Merle Haggards Are the Good times really over är skrämmande aktuell i dessa finanskristider.
Bach; Stokowski - Transcriptions Vol. 2 José Serabrier
Leopold Stkowskis transkriberingar för stor symfoniorkester av andra kompositörers verk bland annat orgelverk av Bach visar verkligen på hur ett arrangemang kan förändra ett stycke. José Serabrier serie för Naxos med stokowski transkriptioner kommer här med volym två med Bach-verk. Avkopplande vackert utan att vara muzak. En perfekt skiva at somna till.
Rote Rosen Camilla Tilling
En riktigt trevlig sopranbekantskap som här Sjunger lieder av Josef Strauss till pianoackompanjemang. Biss SACD-prdouktion är som alltid lika magnifik som tolkningarna. Stor konst verkligen.
Spohr, Louis - Violin Concertos Nos. 6, 8 & 11 - Lamsma, Simone (violin)
Haydn, Joseph - Violin Concertos - Vähälä, Elina
Två trevliga skivor med konserter för soloviolin har snurrat flitigt I Cd-spelaren I vår. Både Haydns och Spohrs musik får här med hjälp av unga uttrycksfulla solister bakom stråken finfina tolkningar som det verkligen glöder om.
Norwegian national opera orchester Mozart, W AOvertures - Alessandrini, Rinaldo
Efter att under vid flera tillfällen recenserat konserter där ouvertyrer till Mozartoperor inlett programmet så känns det intressant att få en skiva med enbart sådana. Glimrande spel från start till mål bjuder dessa norska musiker på och man blir som alltid när det gäller Wolfgang Amadeus glad och pigg av det som hörs ur högtalarna Mozarteffekt eller ej.
Peterson-Berger, Wilhelm - Sånger för blandad kör a capella - Westberg, Erik dir. Erik Westbergs Vokalensemble Musikhögskolans Kammarkör
Naxos ambitiösa projekt Swedish Choral Society där man ihop med Sveriges körförbund skall dokumentera bredden inom svensk körmusik kunde knappast få en bättre början. Efter en trevlig liveinspelning med nestor Eric Ericson och hans Kammarkör tidigare i år känns det naturligt att företrädare för en yngre generation kördirigenter får visa upp sig. Även om det inte är några moderniteter som spelas på denna dubbel-cd. Wilhelm Petterson Bergers kompletta produktion för blandad kör acapella är nordisk nationalromantik när den är som allra vackrast. Man behöver bara blunda och njuta. Som alltid leder Erik sina ensembler med absolut perfektion. Synd bara att inte sångtexterna finns med i cd-häftet.
Johan E.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar