fredag 21 december 2018

God jul och gott nytt år!

Önskar bloggen alla läsare!

Nu blir det en julledighet men jag återkommer i januari 2019 med nya friska tag.

Johan E. Skoglund

Recension av Sibelius boxen

Sibelius-boxen jag bloggat om här finns nu recenserad, på engelska på Youtube, här

Johan E. Skoglund

torsdag 20 december 2018

Bloggen minns Alf Nilsson!

En favoritskådespelare född i min hemstad Boden har lämnat oss.

Bloggen lyfter på hatten!

Johan E. Skoglund

tisdag 18 december 2018

Bloggen minns Galt MacDermot och Jerry Chesnut!

Två låtskrivarlegendarer har lämnat oss.

Bloggen lyfter på hatten!

Johan E. Skoglund

Laurent Eyquem

Laurent Eyquem framstrå som en allt mer klarare lysande stjärna på filmmusikkompositörshimlen under senare år. Hans musik till tyska tv-serien Clash of futures (Quartet records)är inget undantag. Detta är en tät symfonisk score av bästa sort. Full med läckra trumpetsolon och en pregnant körinsats i sista spåret. Över en timme som verkligen speglar tidsandan under mellankrigstiden då dramadokumentären utspelar sig.

Johan E. Skoglund


måndag 17 december 2018

fredag 14 december 2018

Idag fortsätter jag...

... lyssna på Cecilia Bartoli. Det är den stora Rossini-boxen med 15 CDs och 6 DVDs som gäller.

Just som jag skriver detta är jag mitt i nästa sista satsen i Stabat Mter. Ljuvligare kan det knappast bli.

Boxen i guld och vitt är något av det vackraste jag sett i formgivningsväg på länge.

Johan E. Skoglund

Bloggen minns Nancy Wilsson!

En favorit bland jazzsångerskor har lämnat oss.

Bloggen lyfter på hatten!

Johan E. Skoglund


torsdag 13 december 2018

Recension Cecilia Bartoli Antonii Vivaldi

På Cecilia Bartolis nya skiva sjunger hon Vivaldi så det står härliga till uppbackad på bästa sätt av Ensamble Matheus under Jean-Christophe Spinosis säkra hand.

Det är tio arior där hennes vokala förmågor är på topp rakit igenom. Den medföljande bookeltten är däremot ett stort skämt. Visst, vi får full info om spårlängder och från vilka operor spåren kommer och alla sångtexter, på flera språk. Men den långa essän är plåga att läsa. Ett enda långt hyllningsode över hur fantastiskt och banbrytande Bartolis första Vivaldi-album från 1999. Och citat från folk som Rolando Vilazon, Daniel Barenborin och Gustavo Dudamel om hur fantastisk Cecilia och den första Vivaldi-skivan var. Ingen information om dessa arior och de operor de kommer ifrån. Eller om Ensamble Matheus och Jean-Christophe Spinosis.

Men framförandena både vokalt och instrumentalt är sinnebilden av total perfektion. Bartolis soloinsatser ger en genomgående rysningar av det allra största och förnämaste välbehag.

Johan E. Skoglund

onsdag 12 december 2018

Nya skrivjobb på G!

Fick tidigare i veckan klart med två nya skrivjobb. Det är det första jag fått klart med som kommer publiceras 2019.

Kul!

Johan E. Skoglund

tisdag 11 december 2018

Nidarosdomen

Nu är jag tillbaka efter mitt besök i Norge, Trondheim och Nidarosdomen. Bachs juloratorium var underbart framfört. Vilken akustik i denna gigantiska kyrka. När jag skriver dessa lyssnar jag på en skiva jag köpte inspelad i domen. Ett läckert körverk med några år på nacken som heter Out of darkness som Torbjörn Dyrud skrivit.

Det är 2L inspelning alltså ljudspecialisterna Lindberg Lyd som ligger bakom denna skiva med domens egen kör, två trumpetare, en slagverkare och recitatör som läser bibeltexter på engelska. Ljudet är så mäktigt.

Johan E. Skoglund

torsdag 6 december 2018

Idag lyssnar jag på...

.... Michael Bublés nya album Love. Hans lena tolkningar av jazzstandards och poplåtar är den perfekta gör inte en fluga förnär bakgrundsmusiken när man jobbar.

Inget för den som söker tuggmotstånd. Detta är mer lättsmält än en isglass en varm sommardag.

Johan E. Skoglund

onsdag 5 december 2018

Bachs Juloratoriet i Norge

Lyssnar idag på Bachs Juloratoriet som jag skall få uppleva live i Nidarosdomen i Trondheim.på fredag. Det är de tre första kantaterna. Svenske Anders Dalin sjunger tenor/evangelisten och landsmannen Olof Boman leder styrkorna. Så det blir svenskt både i publiken och på scenen.

Johan E. Skoglund

tisdag 4 december 2018

Recension av årets julskivor!


Det är som jag tidigare nämnt på bloggen tre olika skivor jag vill tipsa om vad gäller nyutkommen julmusik i är.

A German Christmas är 78 välfyllda minuter med renäsansjulmusik av bästa sort. Holländska Margaretha Consort under Margit Broekroelofs säkra ledning ger oss en Naxos-debut som ger mersmak på alla sätt och vis.

Det är 9 samspelta röster uppbackade av skickliga musiker på bland annat orgel som skapar en tidlös känsla. Michael Praetorius musik dominerar men även Heinrich Schütz och andra kompositörer har smugit sig in i denna välklingande julbukett.

Inledande orgelpreludiet av Franz Tunder slår an en vacker ton som håller i sig under hela skivan. Det är genomgående musicerande och sång av yppersta klass. Detta är meditativt och kontemplativt som passar perfekt för reflektion och andhämtning.

Margit Broekroelofs harskrvit en fin essä i skivhäftet. För den som vill läsa texterna, även översatta till engelska finns de att läsa och skriva ut på ensemblens hemsida.

Hur kan en julmässa ha låtit 1620? Det försöker Paul McCreesh ta reda på när han satt ihop en tänkt sådan på DVDn Messe de noël, inspelad i ett kapell i Versailles. Gabriel concort & Players leder han till musikaliska stordåd i denna konsert inspelad för publik. Det seplas och sjungs så det står härliga till med återigen Michael Praetorius musik i förgrunden. Det går att få engelsk text på DVDn och den kommer med ett välfyllt häfte fullt utav en intressant essä och alla sångtexter, både i original och översatta. En vällustifylld DVD att sätta på i vintern.

Dessa båda skivor är lika bra som de är intressanta för den musikhistoriskt intresserade.

Svenska sångerskan, låtskrivaren och arrangören Evelina Gard släppte för några år sedan en femspårs jul-ep. Nu har hon byggt ut den med ytterligare nio låtar till den nästan timslånga skivan The story of christmas. En värmande skiva som visar upp en oerhörd musikalisk bredd. One touch from the king är en underbar gospellåt av bästa sort som hon själv skrivit. Det svänger så det svartnar. Strålandejul och låt julens klockor ringa är två andra egenskrivna låtar där hon använder sig av moderna nästan dansmusikaktiga syntrytmer i bakgrunden på det mest mäktiga vis.

Sången är genomgående på topp från Evelina och de körsångare som backar upp en henne. Amerikanen John stoddart gör en mäktig duett av Grown-up christmas list. Charlotte Berg och Beatrice Robertsson bidrar med sköna trioharmonier på Dolly Partons bluegrasiga Once upon a christmas.

O helga natt lyckas Evelina med en extra finess på slutet förvandla till något eget. Här får Evelina verkligen visa vilken fantastisk pipa hon har.

Även några klassiker som Gå sion din konung att möta, Hossianna Davids son och Bereden väg för herran och Dagen är kommen lyckas hon på bästa sätt gjuta nytt liv i.

Gards egna låtar är välskrivna med tänkvärda texter. Som alla finns att läsa i det medföljande texthäftet. Och för den som vill sjunga och spela själ släpps även skivan samtidigt som notbok.

 Den rosa designen på skivans digipack är väldigt vacker. Detta är en av de bästa svenska julskivor jag hört på år och dag.

Johan E. Skoglund

måndag 3 december 2018

Äntligen kom Evelina Gard idag

Skivan har jag börjat lyssna på och den är mycket bra. Recension av årets julskivor kommer imorgon.

Johan E. Skoglund