torsdag 29 mars 2018

Glad påsk!

Önskar jag all läsare. Den kommer jag att spendera ihop med Lundells skisser som kom på CD idag.

Johan E. Skoglund

Läs min debattartikel i NSD!

Var inne i NSD igår. Nu har norrbottensteatern svarat och slopat entréavgiften.
 
 
Vad kostar kulturpolitiken?

Ett valår som detta bör även kulturpolitiska diskussioner ges utrymme. Så kul när man då läser att Norrbottensteatern bjuder in till kulturpolitisk debatt 3 april med de kulturpolitiska talespersonerna för Moderaterna och Socialdemokraterna på riksplanet. En fråga som säkert kommer att komma upp är vad kulturen får kosta. En fråga vi redan nu kan svara på är vad den kulturpolitiska debatten kommer att kosta. Skattefinansierade Norrbottensteatern som bjuder in skattefinansierade riksdagsmän tar 50 kronor i entréavgift.  Att andra evenemang i serien Barrikaden med författare som Herman Lindkvist kostar pengar är självklart. Men detta lämnar en fadd eftersmak. Att kulturen skall vara till för alla är en självklarhet. Men den kulturpolitiska debatten skall tydligen bara var till för dem som betalar 50 kronor.

 

Johan E. Skoglund

Kulturjournalist

måndag 26 mars 2018

Bloggen minns Jerry Williams!

På städskåpet hemma i morse, i köket, tittade jag på mitt foto av Jerry Williams som han signerat. Nu är han borta.

Bloggen lyfter på hatten!

Johan E. Skoglund

fredag 23 mars 2018

Läs 3 texter av mig i Guiden Boden och kyrkfönstret!

Idag kommer senaste numret av både Guiden Boden och Kyrkfönstret ut. I Guiden Boden har jag intervjuat bilspionen Andreas Mau och skrivit om allt spännande som händer i vintersportanläggningen Klinten i vinter. I kyrkfönstret har jag gjort ett porträtt av Mariakyrkans nya präst, Viktoria Svärdh som berättar om sitt spännande karriärbyte från frisör till präst.

Guiden Boden finns tyvärr inte på nätet än - läs gärna pappersutgåvan än så länge - men Kyrkfönstret hittar du här.

Johan E. Skoglund

torsdag 22 mars 2018

Denna vecka

ägnar jag mig åt mycket skrivande.

Kul!

Johan E. Skoglund

måndag 19 mars 2018

Copland conducts Copland


Aaron Copeland har alltid varit en favorit bland amerikanska kompositörer. 1975 fyllde han 75 år. Detta firades ett år för sent 1976 då han dirigerade Los Angeles filharmonikerna i ett konsertprogram bestående av enbart egen musik. Inleder gör en sober Fanfare for the coomon man. Sedan följer El Salón México. En häftig orkesterfantasi spunnen ur Coplands första resa till México. Den tresatsiga sviten ur operan The tender land är mästerlig med Los Angeles Master Chorale härliga i sista satsen. Hoe-down ur baletten Rodeo är amerikansk klassisk musik när den är som bäst.

Men höjdpunkten är ändå klarinettkonserten.  Den beställdes av och uruppfördes av samma solist som på denna konsert. Benny Goodman. En urläcker lång enda sats där jazz och piano fint backar upp Goodmans utsökta klarinettspel.

Konserten spelades in med flera kameror och Copland conducts Copland har nu släppts på DVD och Bluray hos Naxos.  Jag har tittat på Dvd:n och detta är en mästerlig konsertupplevelse som tål att tittas på. Om. Och om. Och om. Igen Och igen. 58 finfina minuter.

Johan E. Skoglund

onsdag 14 mars 2018

Årets bästa album!

Årets bästa album hittills är de dryga 30 minuterna där Göran Fristorp sjunger sina tio ljuvliga egna tonsättningar av Johannes Edfelts vackra poesi. Landets alla körer borde vara på kö för att få sjunga dessa omistliga bidrag till den svenska romantiska sångtraditionen. Fristorp både sjunger och spelar på en för honom specialbyggd gitarr på de mest fantastiska vis.

Curt-Erik Holmqvist briljerar bakom sin Steinway- flygel.

Alla de underbara texterna finns med i cd-häftet att läsa och begrunda om och om igen. Och vid,varje dikt står årtal och diktsamling för den som inte blir mätt på Edfelts vackra poesi.

Sällan har själen fått sig en så välbehövlig vårlig vitamininjektion.

Lyssna och njut.

Johan E. Skoglund

tisdag 13 mars 2018

Boxen Hall of fame

är 5 cd skivor + ett häfte på 40 sidor med en essä och fullständiga inspelningsuppgifter med inspelningar gjorda från 30-talets slut till 50 -talets början med Lester Young. Han ackompanjerar storheter som Count Basie och Bille Holiday och backas själv upp av storheter som Nat King Cole, Oscar Petersson, Barney Kassel och Buddy Rich. Allt i en vacker sammetsröd liten box med finfint silvertryck av hans namn och stilig porträttbild av saxofon-legenden på omslaget. Bara här får det min mun att vattnas.

Och priset? 10 KRONOR.

Ja -  ni  läste rätt.

Årets jazzfynd? Definitivt!
Årets skivfynd? Definitivt!
Årets fynd alla kategorier? Definitivt!

Mitt största skivfynd någonsin är fortfarande Richard Robbins soundtrack till Återstoden av dagen för en tia på Åhléns I Boden i mitten av 1990-talet. Men detta är nummer två.

Att musiken bjuder på 5 timmars underbar, omistlig, tidlös, fantastisk, superb, utsökt, mästerlig, fenomenal vokal och instrumental jazz behöver väl knappast påpekas. Om nu någon mot förmodan undrade det.

Johan E. Skoglund

måndag 12 mars 2018

Bloggen minns fallna hjältar!

Skådespelaren Leif Liljeroth, världsreportern Ulf Nilsson och jazzgitarristen Mundell Love, alla har de lämnat oss.

Bloggen lyfter på hatten!

Johan E. Skoglund

torsdag 8 mars 2018

Sammy Davis Jr.

är huvudpersonen i flera nyutkomna CD-boxar. Idag lyssnar jag på dem. Recensioner kommer framöver här på bloggen.

Johan E. Skoglund

onsdag 7 mars 2018

Håller på med

flera kul skrivjobb, både nu och framöver.

Inspirerande! Och lika inspirerande är det att lyssna på de tjugo skivor med Elvis Presley som kom med posten tidigare i veckan. Vilken artist!

Johan E. Skoglund

måndag 5 mars 2018

Bloggen minns Dellert, Gärdetsad och Sears!

Kerstin Dellert, Kenneth Gärdestad och David Ogden Sears, alla har de lämnat oss.

Bloggen lyfter på hatten!

Johan E. Skoglund

torsdag 1 mars 2018

John Lee Hooker

Skulle ha fyllt 100 år förra året. Den fina cd-boxen King of the Boogie (Craft recordings/Concord) som kom ed anledning av detta jubileum lyssnar jag på när jag sitter och skriver idag och i morgon. Hundra finfina spår på 5 välfyllda cd-skivor, två intressanta essäer - en av Hookers mångåriga manager och en av en bluesjournalist - och många trevliga fotografier i de femtiosexsidiga boken gör denna läckert formgivna stålgråa box till omistligt inköp att ha därhemma i hyllan för den som har det minsta blusintresse. Fullödig information om vem som spelar vad, när det är inspelat, utgivet, med skivetikett och skivnummer samt vem som skrivit låtarna och hur långa de är.
3 discar med studiematerial inklusive 3 tidigare outgivna spår. En skiva med 15 livematerial där fem spår inspelade i Berlin1983 gör sin debut. Sista skivan ägnas åt 15 själfulla sammarbeten med bland annat B.B. King, Eric Clapton, George Thorogood, Van Morrison, Joe Cocker, Santana och Bonnie Rait, Los Lobos och Robert Cray.

Väl värd varenda en av sina 639 kronor.

Johan E. Skoglund