torsdag 21 april 2011

Läs min recension av Peter Matteis nya CD i dagens NSD

En högtidsstund för operaälskare!

Great baritone arias

Peter Mattei, kungliga filharmonikerna, Lawrence Renes dir.

(BIS/Naxos)



Knappt har Peter Mattei hunnit pusta ut efter den andra Matteifestivalen innan det är dags för luleåsonen att släppa sin andra soloskiva. Den första, en julskiva, kom ju så sent som i höstas.

Titeln Great baritone arias är ganska så självförklarande. Peter har fått välja och vraka i operahistorien och ihop med Kungliga filharmonikerna under Lawrence Renes träffsäkra ledning bjuder han på 15 välvalda utsnitt ur ett antal musikdramatiska verk. Mångsidigheten hos Mattei märks inte minst i hur lätt han glider mellan skivans olika språk. Franska, tyska, engelska, italienska eller ryska. Inget är honom främmande vad gäller frasering på en ständigt hög nivå.

Faktotum-arian ur Rossinis Barberaren i Sevilla är det enda här som synes vara ett medvetet val för att alla barytonsångare med självaktning skall ha spelat in stycket. Men i ett så här läckert framförande känns den välbekanta melodin ändå ny och fräsch. Peter bjuder givetvis på utsnitt ur de Mozart-operor han framfört under sina festivaler och det är liksom övriga spår på skivan glimrande.

Oavsett om det är Wagner, Tchaikovsky, Gounod eller Britten som komponerat det hela låter det som om det var skrivet direkt för denna bastanta baryton. Att ta operarepertoarens allmängods och göra de till något eget, det är verkligen stor konst. Lägg där till en fantastisk ljudmix i SACD-format och ett fullmatat texthäfte med sångtexter översatta till engelska och i original, information om vem, var och när varje stycke framförs i respektive verk och vi har en högtidsstund som ingen operaälskare bör sakna där hemma i skivhyllan. Rekommenderas varmt och villkorslöst!

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar