torsdag 12 juni 2014

Läs min text inför festspelen i dagens NSD


Festspel med bredd och utan begränsningar

Festspelen i Piteå 2014 bjuder som alltid på ett varierat program som fortfarande är så gott och blandat som det varit de senaste åren. Den som letar efter nya konstnärliga ledarens Katarina Fallholms personliga prägel får nog leta någon annanstans. Ty - i årets program - lyser den tyvärr med sin frånvaro Norska popoperatiron Eclipse, Malena Ernman, gratis allsång med Svante Lindkvist i Badhusparken och avslutningskonsert med Ronny Eriksson och Roxy storband på Nolia city konferens känns som väldigt säkra kort. Att sedan redan andra kvällen låta Eclipse bjuda på vad som i programmet beskrivs som en ”helkväll” 1900 i Acusticums stora sal och sedan Malena Ernman och Mats Bergström duellera i Studio Acuticum 2130 känns som att avfyra två tunga pjäser allt för nära inpå varandra.

 Och pianisten Helge Kjekshus och sopranen Lona Beccau kunde vi höra i Luleå så sent som i slutet av mars i år. Inga frukostkonserter står heller på agendan i år. Tidigare års trevliga barnkonserter har ersatts med det två kilometer långa Festspelsloppet för barn 6-12 år under den hurtfriska parollen ALLA springer till Klassisk musik! Man får väl hoppas att den, musiken, är lika levande som loppets förmodade deltagare.

På den officiella hemsidan uppmärksammas bilder från Instagram under hashtaggen festspelen. När detta skrivs 10 dagar innan invigningen, finns anmärkningsvärt inga bilder från i år. Under turné i Norrbotten finns heller ingen årsaktuell information gällande var och när denna går av stapeln. Magert är bara förnamnet.

Öppningskonserten blir bekanta Norrbottens Kammarorkester. Under David Björkmans ledning och med, som brukligt i dessa sammanhang, en bukett gäster bjuds på enligt programmet” Wagners mest innerliga musik (…) Rossini och Beethoven, vidare njuter vi av Ravel, Stenhammar, Mozart och mycket mer….”. Mycket musik således under 19.30-ca 21.15 inkl. paus. Varför ändra föregående års formula? Det blir bredd utan begränsningar om man skall sätta en etikett på Festspelen 2014, efter en titt i programmet. Något som är både veckans förbannelse och dess framgångsfaktor. För att locka den breda publiken måste de konstnärliga ambitionerna ibland tyvärr stå tillbaka.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar