Norrbotten Neo bjöd på sin konsert under fredagskvällen på en musikalisk resa med fyra olika anhalter. Först två kortare stopp i Frankrike sedan en snabb tur till Japan och kvällen avslutade med en längre tyskt vistelse. Förste fransman ut är Maurice Ravel. Introduktion och allegro är ett vackert litet kammarmusikaliskt verk skrivet för harpa, flöjt och stråkkvartett som i år kan fira att det är 110 år sedan det skrevs.

Näste fransman till rakning är Claude Debussy i form av Sonat för flöjt, viola och harpa. Ännu ett vackert verk som passande nog i år fyller 100 år jämt. Kvällens harpist Lisa Viguier är en fröjd att höra när hennes himmelskt härliga harpspel fyller upp den julskrudade Domkyrkan. Bättre lokal för en kammarmusikkonsert såhär i vintertid får man leta länge efter

Den som igår tittade på utdelningen av nobelprisen kunde få höra musik av den japanske tonsättaren Toru Takemitsu. Så passande då att Norrbotten Neo väljer att på sin konsert dagen efter bjuda på musik från samma penna. Hans Rain spell skriven för flöjt, klarinett, harpa piano och vibrafon är fint framfört och man hör verkligen hur regndropparna faller ned. Kvällens alla musiker spelar rakt igenom på topp. Fattas bara annat.

Kvällens huvudnummer är Johannes Brahms 45 minuter långa Klarinettkvintett. Brahms skrev de fyra satserna sent sin karriär och det hörs. Detta är ett moget verk full av den mustighet vi hittar i många av hans kompositioner. Robert Ek är som alltid fascinerande fenomenal och det är en fröjd att höra hans fruktbara samarbete med de fyra stråkarna bakom honom. Detta är ett framförande som kräver allt av sin solist och det behövs verkligen någon av Roberts klarinettkaliber för att leverera ett sådant här bejublat framträdande. En perfekt avslutning på en klangfull kammarmusikkonsert.