måndag 24 april 2017

Läs min recension av Nisse Landgren och Norrbotten big band i dagens NSD!

Fulländat födelsedagsfirande

Fakta

MUSIK
Nils Landgren, trombon Norrbotten Big Band, Joakim Milder dirigent Kulturens hus, Stora salen lördagen den 22 april

Det kan knappast finnas en mer lämplig kandidat till en hyllningskonsert med specialskriven musik än Nils Landgren. Mannen med den röda trombonen som nyss fyllt 61 visar om och om igen med sitt vitala trombonspel att ålder bara är en siffra. Joakim Milder som leder bandet för kvällen och valt ut de som fått specialskriva verk åt Nisse skall ha en extra eloge för att det är dubbelt så många kvinnor, två, bland kompositörerna som på scen, en.

Det bjuds på sju underbara ordinarie nummer och ett åttonde lika potent extranummer. Kvällens kompositörer, Arvid Ingberg och Peter Dahlgren, Cennet Jönsson, Anna Lena Laurin, Magnus Lindgren, Joakim Milder, Katharina ”Tini” Thomsen och Georg Riedel har alla skapat olika unika musikaliska uttryck. Perfekta för Nils och storbandet att sätta tänderna i. Bäst är tveklöst Riedels tredelade trombonkonsert. Men även Anna-Lena Laurins tvådelade ”Phoenix Southpaw” och Milders kriminalgåta ”Leads” är utmärkta exempel på samtida progressivt komponerande för stor jazzensemble.

Nils lyckas med sitt briljanta blåsande förgylla kvällens alla stycken med sitt utsökta trombonspel. Likaså är det med bandet egna solister där särskilt rytmsektionen med Adam Forkelid på flygel och fender rhodes, Petter Olofsson på elektrisk och akustisk bas samt Sebastian Ågren bakom trummor och diverse andra slagverksinstrument är kittet som håller ihop alltihopa aftonen igenom. Ett extra plus för det innehålls-rika programbladet där kvällens kompositörer själva skriver inspirerat om sina verk.

Kvällens kalas spelades in av Sveriges Radios P2 för framtida radioutsändning och det är även tänkt att musiken skall ges ut på skiva framöver. Detta fulländade födelsedagsfirande sammanfattas bäst av titeln på kvällens extranummer signerat Håkan Broström: ”Stay sharp”. Något Nils Landgren, Joakim Milder och storbandet gör kvällen igenom och lär fortsätta göra många år framöver.¨

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar