tisdag 4 december 2018

Recension av årets julskivor!


Det är som jag tidigare nämnt på bloggen tre olika skivor jag vill tipsa om vad gäller nyutkommen julmusik i är.

A German Christmas är 78 välfyllda minuter med renäsansjulmusik av bästa sort. Holländska Margaretha Consort under Margit Broekroelofs säkra ledning ger oss en Naxos-debut som ger mersmak på alla sätt och vis.

Det är 9 samspelta röster uppbackade av skickliga musiker på bland annat orgel som skapar en tidlös känsla. Michael Praetorius musik dominerar men även Heinrich Schütz och andra kompositörer har smugit sig in i denna välklingande julbukett.

Inledande orgelpreludiet av Franz Tunder slår an en vacker ton som håller i sig under hela skivan. Det är genomgående musicerande och sång av yppersta klass. Detta är meditativt och kontemplativt som passar perfekt för reflektion och andhämtning.

Margit Broekroelofs harskrvit en fin essä i skivhäftet. För den som vill läsa texterna, även översatta till engelska finns de att läsa och skriva ut på ensemblens hemsida.

Hur kan en julmässa ha låtit 1620? Det försöker Paul McCreesh ta reda på när han satt ihop en tänkt sådan på DVDn Messe de noël, inspelad i ett kapell i Versailles. Gabriel concort & Players leder han till musikaliska stordåd i denna konsert inspelad för publik. Det seplas och sjungs så det står härliga till med återigen Michael Praetorius musik i förgrunden. Det går att få engelsk text på DVDn och den kommer med ett välfyllt häfte fullt utav en intressant essä och alla sångtexter, både i original och översatta. En vällustifylld DVD att sätta på i vintern.

Dessa båda skivor är lika bra som de är intressanta för den musikhistoriskt intresserade.

Svenska sångerskan, låtskrivaren och arrangören Evelina Gard släppte för några år sedan en femspårs jul-ep. Nu har hon byggt ut den med ytterligare nio låtar till den nästan timslånga skivan The story of christmas. En värmande skiva som visar upp en oerhörd musikalisk bredd. One touch from the king är en underbar gospellåt av bästa sort som hon själv skrivit. Det svänger så det svartnar. Strålandejul och låt julens klockor ringa är två andra egenskrivna låtar där hon använder sig av moderna nästan dansmusikaktiga syntrytmer i bakgrunden på det mest mäktiga vis.

Sången är genomgående på topp från Evelina och de körsångare som backar upp en henne. Amerikanen John stoddart gör en mäktig duett av Grown-up christmas list. Charlotte Berg och Beatrice Robertsson bidrar med sköna trioharmonier på Dolly Partons bluegrasiga Once upon a christmas.

O helga natt lyckas Evelina med en extra finess på slutet förvandla till något eget. Här får Evelina verkligen visa vilken fantastisk pipa hon har.

Även några klassiker som Gå sion din konung att möta, Hossianna Davids son och Bereden väg för herran och Dagen är kommen lyckas hon på bästa sätt gjuta nytt liv i.

Gards egna låtar är välskrivna med tänkvärda texter. Som alla finns att läsa i det medföljande texthäftet. Och för den som vill sjunga och spela själ släpps även skivan samtidigt som notbok.

 Den rosa designen på skivans digipack är väldigt vacker. Detta är en av de bästa svenska julskivor jag hört på år och dag.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar