måndag 16 december 2019

Läs min recension av Domkyrkokören i dagens NSD!

Värmande vacker adventspresent

Camille Saint-Saëns juloratorium.
Luleå Domkyrka
Söndag 15 december

Det är intressant att jämföra Johan Sebastian Bachs kraftfulla, jublande inledning på hans juloratorium med starten på Camille Saint-Saëns romantiska. Här förekommer inga pukor och blås. Bara stråkar. Men vilka stråkar sen. De, förstärkta sedermera av orgel och harpa bjuder på en värmande julkänsla. Lägg där till en kör och fem solister och vi har ett oratorium av bästa sort. Tio känslofyllda och uttrycksfulla satser där den latinska texten står i centrum. Opusnummer 12 indikerar att vi har att göra med en ung mästare. Han var 23 år då verket hade sin premiär för 171 år sedan.

Ett verk som kräver sina utövare. Kvällens laguppställning består av Domkyrkokören, orkester och solisterna Linnea Pettersson, sopran, Monica Wasberg mezzosopran, Ewa Grahn Rosell alt, Per-Anders Jonsson tenor, Rainer Lind baryton under Samuel Linds kunniga ledning. Det är ett alltigenom toppat lag där varje individuell spelare utnyttjar sin position till max.
Det bjuds på arior, duett, trio kvartett och kvintettsång så kvällens solister får gott om tid att visa upp sina rejäla röstresurser. Så också kören i ett knippe välklingande adventssånger som inleder konserten där publiken också får sjunga med i ett par psalmer

Kvällens programblad bjuder på Bo Setterlinds vackra översättning av texten som också är den som framförs. I år behövs inga julklappar. Det räcker gott och fullt med denna angenäma tredjeadventspresent.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar