tisdag 28 april 2020

Läs min recension av Igela Tägils Jenny-Lind biografi i dagens NSD!



Imponerande debutbok om svensk sånglegendar


Näktergalen en biografi över Jenny Lind


Ingela Tägil


Natur & Kultur


De bästa biografierna är de som inte bara tecknar ett porträtt utav en människa utan med breda penseldrag målar upp en bild av den samtid där huvudpersonen levde och verkade. Ett utmärkt exempel på detta är Ingela Tägils läsvärda biografi över operasångerskan och mecenaten Jenny Lind. Här får vi lära oss mycket om sanitära förhållanden, fattigdom, kvinnans roll, sällskapsdamer och manligt förmyndarskap. Detta är långt ifrån ett devot idolporträtt och författaren ägnar välbehövligt utrymme åt att problematisera tidigare Lind-biografier. Ett avslutande intressant kapitel fokuserar på hur media skapade bilden av Jenny Lind.


Långt för det svenska popundrets segertåg runtom i världen krävdes det 60 poliser för att hålla ordning på de tusentals amerikaner som kommit för att höra den svenska näktergalen sjunga. Samarbetet med impressarion PT Barnum är fascinerande läsning. Att detta är författarinnans populärvetenskapliga debut är förvånande. Hon besitter ett driv i språket som gör att man som läsare efter varje faktaspäckad mening med liv och lust kastar sig över nästa. Boken är sprängfylld med bilder och citat ur brev vilket gör läsvärdet ännu högre. Och den gedigna notapparaten och källhänvisningarna gör forskargärningen som ligger bakom bokens tillkomst ännu mer genomarbetad.


Det är bara de långa stycken om sångteknik med teckningar på röstapparaten – författaren är solistutbildad sångerska samt fil. dr. i musikvetenskap och har disputerat på en avhandling om Linds säregna röst – som det hela blir lite väl för detaljerat. För den som själv är operasångare är detta säkerligen jätteintressant. För oss som inte välsignats med den vokala gåvan kan dessa sidor hoppas över.


Flera ledande samhälls-, kultur-, och musikpersonligheter passerar revy i boken, kvinnorättskämpen Fredrika Bremer, Sångarprinsen Gustaf, operasångerskan Christina Nilsson, tonsättarna Adolf Fredrik Lindblad, Giacomo Meyerbeer och Felix Mendelsohn med flera. Här finns stoff till flera biografier om andra tongivande lika fascinerande gestalter i 1800-talets svenska och internationella borgerliga och kulturella elit som vi får hoppas författaren väljer att fokusera på i kommande litterära alster. Detta är en debutbok som ger mersmak och kan varmt rekommenderas till den som är intresserad av historia i allmänhet och musikhistoria s synnerhet.


Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar