och gott 2024 önskar bloggen alla läsare.
Johan E. Skoglund
Här bloggar jag, frilansjournalisten Johan E. Skoglund om mina två favoritämnen, musik och skrivande.
Har redan fått beställning på flera olika skrivjobb som skall utföras och publiceras 2024.
Kul!
Johan E. Skoglund
Nepotism inom Norrbottensmusiken
Skribenten Johan E. Skoglund reagerar på Norrbottensmusikens utbud i ett debattinlägg.Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.Den walesiske pianisten Christopher Williams satte sig 19 och 20 december förra rået bakom flygeln i Cardiff University Concert Hall, School of Music och spelade in pianorariteter av Felix Mendelsohn.
Con moto in A Major, MWV U88 klockar in på blott 36 sekunder. Capriccio in E-Flat Minor, MWV U43 på tio minuter och fem sekunder. 74 välfyllda minuter med både lugnare och mer kraftfulla tongångar på en klart hörvärd Naxos-skiva. Lägg därtill en booklet full av information om musiken.2 bra julskivor som skapar den rätta julstämningen. Länk till Youtube ovan för den som vill lyssna.
Sådana här körjulskivor kan jag inte få för mycket utav.
Johan E. Skoglund
Soulsångarens nya platta på svenska ihop med Jesper Lindelll och hans musiker inspelad i Dalarna bjuder på 10 sköna låtar på svenska. Alla tio hänger inte ihop i samma röda tråd men allt, covers och nyskrivet material håller en hög standard. Det hörs verkligen hur kul de måste ha haft under inspelningstiden.
En fin avkrok från Weeping Willows vägen.
Johan E. Skoglund
Nya skivan är ännu en klassisk pubrockskiva från gävlegruppen. Som vanligt blandas Joakim Arnells sylvassa originallåtar med väl valda covers. Joakim och Johan Blom sjunger med den äran. Bandet spelar som alltid stentufft och Tore Berglunds störtsköna saxofoner kryddar fint flera låtar. Ännu ett fint tillskott till en redan välfylld diskografi.
Rekommenderas varmt för den pubrocksugne. Tidlös musik när den är som bäst.
Johan E. Skoglund
Min intervju med en diakoniassistent samt en julkrubbsbyggare hittar ni här.
Johan E. Skoglund
Min sammanställning hittar ni här!
Johan E. Skoglund
Från domsöndag till advent var temat när lena Stenlund bjöd på orgelkonsert i Överluleå kyrka. Hon spelade fina arrangemang på för årstiden aktuella psalmer på läktarorgeln. Bachs mäktiga Tocata i d-moll blev till en häftig inledande ouvertyr. Snöovädret utanför kändes som bortblåst.
Perfekt för själen.
Johan E. Skoglund
Lyssnar just nu på Herbert Blomstedts debutalbum för Deutsche Grampohon.
Han spelar Schuberts två sista symfonier så det står härliga till. Gewandhausorkestern kan han ju utan och innan så fattas bara annat. .
Johan E. Skoglund
Har varit på två mycket trevliga kyrkokonserter de senaste dagarna.
Åtta egna låtar + en Dylan-cover utgör Hannah Svenssons ny välklingande album. Hon sjunger som alltid med bravur i sin sköna stämma och har även arrat låtarna på bästa sätt. Komp-kvartetten får full poäng den med. Pappa Ewan Svensson på gitarr med och utan el, Jan Lundgren på pianopallen, Matz Nillson cid basen och Zoltan Csörsz bakom trummorna.
Detta är svensk vokaljazz när den är som bäst. Tänkvärda texter som tål att höras på om och om igen till lika välkomponerade melodier. En siva du inte tröttnar på och som kommer gå på repeat en lång tid framöver.
Jackpott rakt igenom för denna fenomenala femetta till jazzplatta.
Johan E. Skoglund
Jag är ansvarig för ekonomifrågor och har skrivit ett reportage som handlar om italienare som flyttat till Boden och värdskapets betydelse för att loka till sig nya Bodensare. Ni hittar dem här-.
Johan e. Skoglund
Brilliant Classics har i år släppt två volymer med franska cello-sonater på CD. Båda med duon Marina Tarasova cello och Ivan Sokolov piano inspelade i Moskva förra rået efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina.
Jag älskar skivorna och kan skilja på sak och person. Jag har inte närmare undersökt om artisternas inställning till kriget. Men spela vacker kammarmusik an de oavsett politisk hemvist mycket väl och det duger gott nog för mig.
Det rör sig ju inte heller om några världsstjärnor. Att Anna Neterbko och Valerij Gergijev canceleras då de är kända har jag full förståelse för.
Johan E. Skoglund
Norrlandsoperan spelar i höst Johan Adams opera trotts att Klinghoffers döttrar motsätter sig det hela.
Om hans död i verkligheten läs här.
Detta är inga lätta frågor men alla har rätt till en åsikt. Personligen är jag en människa med stor personlig integritet och kan inte på något vis tänka mig att det görs konst av mitt liv oavsett ur det slutar.
Men samtidigt vem äger rätten till nyhetshändelser?
Johan E. Skoglund
Det är extra roligt att som kulturjournalist från Boden kunna konstatera att årets hittills bästa klassiska orkesteralbum kommer från vår finska vänort Uleåborg. Deras symfoniorkester spelar på skivan Ouvertures from Finland 8 ouvertyrer och 2 kortare stycken från vårt östra grannland. Musiken klingar frejdigt rakt igenom. Detta är musik man blir glad av. Ett enda stort symfoniskt lyckopiller från start till mål.
Med en total speltid på över 70 minuter och nio olika tonsättare
med verk från 1892 till 1936 bjuds vi på en bred palett av finsk symfonisk musik
och dess utveckling under 40 års tid. Skivan inleds med Jean Sibelius. Annat
vore ju tjänstefel. Sedan dyker ett pärlband av finska musikaliska genier upp.
Armas Järnefelt, Leevi Madetoja och Robrt Kajanus för att bara nämna några.
Rumon Gamba leder spelskickligt orkester genom det
varierande program där det inte bjuds på en enda tråkig ton. Chandos bjuder som
alltid på ett välfyllt CD-häfte. Daniel M. Grimelys långa essä om de tio verken
och deras upphovsmän är en fröjd att läsa för den musikhistoriskt
intresserade. Rekommenderas varmt.
Johan E. Skoglund
Idag lyssnar jag på Brilliant Classics nya Smetana-box. Ett riktigt tonporträtt i helfigur av Bedřich. Från symfoni och opera till pianostycken på 8 CD-skivor.
Johan E. Skoglund
Boxen har jag börjat lyssna på. Strålande musik. Men det tar sin tid att lyssna igenom 33 cd-skivor. Tid dock väl värd att spendera i Herberts sällskap.
Här är en utmärkt recension. Kunde inte sagt det bättre själv.
Review: Finally, Blomstedt's Complete Decca Recordings - YouTube
Johan E. Skoglund
Naxos nya CD med körmusik av Pavel Chesnekov. Och Ondines nya CD med körmusik av Henryk Górecki.
Östeuropeiska körtongångar när de är som bäst.
Vackrare än såhär kan knappast den mänskliga rösten låta.
Johan E. Skoglund
Var en rakt igenom fantastisk upplevelse. Finns att avnjuta på Berwaldhallen play.
Sällan har jag känt en sådan stämning i luften iför, under och efter en konsert.
Publikens och orkesterns hänfördhet bidrog till att skapa en magisk atmosfär jag sällan känt.
Man får ett fysiskt glädjepiller av att bara vara där. Även om jag bokade sent, 30 april, så fick jag en plats på första raden.
Är så lycklig över att få upplevt honom ännu en gång live i Berwaldhallen.
Och väl hemkommen hade 33-cdboxen med hans Decca-inspelningar från slutet av 1980- till början av 200-talet kommit med paket. Har inte hunnit börjat lyssna ännu men boxen är verkligen ett praktverk rent utseendemässigt.
Man kan inte få för mycket Blomstedt.
Johan E. Skoglund
stod på programmet vid dagens, och tillika våren sista, lunchkonsert i Överluleå kyrka. Nio musiker och medarbetare i kyrkan utgjorde kören som sjöng vårsånger acapella och till piano. Vi i publiken fick vara med på psalmerna.
Trevligt som alltid med god soppa och dito underhållning. En guldstjärna till Elsa Sveder som både var mattant och sångare.
Johan E. Skoglund
Nu på fredag släpps en box med Herbert Blomstedts Decca-inspelningar på 33 CD-skivor. 33 original-album med oroginalomslagen i pappfickor + ett tjockt biografiskt häfte. Och nästa torsdag kommer han till Berwaldhallen. Box beställd och biljett bokad. Blomstedt kan jag aldrig få för mycket utav. På nationaldagen fyller han 96 år. Grattis i förskott är väl på sin plats.
Johan E. Skoglund
bjuds det på när Christian Svarfvar är violinsolsit uppbackad av London Philharmonic Orchestra under ledning av Anders Berglund som också arrangerat 12 av Benny Anderssons kompositioner.
Perfekt bakgrundssorl . Musik som varken vart tänkt att göra, eller gör, en fluga förnär.
Johan E. Skoglund
stod på programmet under lunchkonserten i Överluleå kyrka. Jonas Öbeg på trumpet och Kjell Sandberg på orgeln inleder med en fin tolkning av Satchmos örhänge What a wonderfull world. Sedan spelar Kjell In a sentimental mood i Duke Ellingtons eget läckra arrangemang för piano, på orgeln . Route 66 blir ett fint reseminne med band i telefonen för Jonas bakom flygeln. Bengt Stark trummor, Jan Adefelt bas är följsamt förinspelat komp. Kittar dödsskönt i kistan.
Nils Lindbergs Ballad från Mockfjärd och Blues for Bill blir i händerna på Kjell flyhänta flygelhyllningar till dalasonen som lämnades oss förra vintern. Psalm 45 Jesus flr världen givit sitt liv har Jonas jaazat till på bästa sätt för sång och flygel. Over the rsinbow med Jonas Öbergs trumpet och Kjell Sandberg vid flygeln blir till en angenäm avslutning.
Tack grabbar för en underhållande lunchmusikstund.
Johan E. Skoglund
av Frans Liszt njöt jag av på långfredagen. Kari Engesnes på orgel och sånggruppen Bel Canto fem personer starka röstresurser bjöd på ett fantastiskt framförande i Nederluleå kyrka.
Detta var en påskpresent jag sent skall glömma. Ihop med Inger Asplunds textläsning och Elisabeth Ohlson Wallins bilder som byts ut under konsertens gång skapas ett allkonstverk som är drabbande på alla plan. Texthäftet är till stor hjälp där de olika stationerna som gestaltas beskrivs och Kari Engesnes har skrivit en informativt matnyttig text om Liszt och verket. Även sångtexterna finns översatt från originalets latin och tyska. Vilket ju alltid är ett plus för den som vill följa med.
Kyrkan var välfylld. Kul för det här var verkligen en konsert som förtjänade en stor publik.
Jag lämnade kyrkan uppfylld av påskens budskap. Skönt för en diabetiker som inte köper kommersialismens sockerstinna påskbudskap om mer och än mer godis.
Johan E. Skoglund
Giacomo Meyerbeers debutopera Jephtas Gelübde i en ny fin inspelning är mitt tips till den som vill njuta aV musik under påsken. Det tänker i alla fall jag göra.
Bloggen önskar all läsare en glad påsk.
Älskat verk framförs med passionerat samspel
MUSIKMUSIK
Luleå symfoniorkester
Teodor Stenlund, solistElfrida Andrées 150-årsjubilerande "Konsertouvertyr i D-dur" är ännu ett stycke från de återupptäckta svenska kvinnliga tonsättare som på senare år fått en renässans både inspelad och live-format. Ett attraktivt stycke, perfekt att inleda en konsert med.
Vi som haft nöjet att tidigare lyssna på den unge valthornisten Teodor Stenlund vet vilken ekvilibrist han är på sitt instrument. Richard Strauss 140-årsjubilerande Hornkonsert nr 1 är ett perfekt stycke att få visa upp detta på. Solisten får direkt börja sin spännande resa med orkestern.
Och vilken resa vi här bjuds på. De båda medresenärerna, orkester och solist, följer varandra intimt hand i hand likt ett nyförälskat par på promenad. Skall bli intressant att följa Teodors fortsatta musikaliska resa. Han får även ett välförtjänt uppmuntringsstipendium på 5 000 kronor, det första ur Lena Erikssons minnesfond. Konsertens maestro Markus Jonsson leder sina orkesterstyrkor på bästa sätt.
Många som hört Roger Pontares älskade ballad "Silverbarn" kanske inte vet dess musikaliska ursprung. Det är largosatsen ur Antonin Dvoraks "Nionde symfoni", populärt kallad "från nya världen", då den skrevs under hans tid i USA. Symfonin som i år firar sitt 130-årsjubileum visar i framföranden som detta varför den är så älskad.
Om det var en medveten strategi att välja tre verk som skrevs med tio års mellanrum, 1873, 1883 och 1893, och alla fyller jämnt i år, får vara osagt. Vad som däremot kan sägas är att kvällens rubrik "Gamla mästare i den nya världen" gav oss ett lika väl valt som välspelat program. Det är sådana här kvällar man minns.
Johan E. Skoglund
Lyssnar jag på idag. Närmare bestämt den dubbrl-cd som släpptes idag där han ledde Bayerska radions symfoniorkester i Mozarts tre sista symfonier.
Så vederkvickande för själen.
Johan E. Skoglund
Hittar ni här!
Johan E. Skoglund
som skall utföras denna vecka fick jag beställning på i veckan.
Kul med snabba ryck!
Johan E. Skoglund
Pianobasso fortsätter bjuda oss underbart avslappnande musik. Duon Thomas Gustavsson piano samt arrangemang och Andreas Gustafson på bas tolkar 20 klassiska stycken på bästa sätt.
Perfekt musik att sova eller jobba till.
Johan E. Skoglund
Hittar ni här!
Johan E. Skoglund
en av förra årets bästa skivor fick idag en välförtjänt grammisnominering.
Alltid kul när andra delar min goda musiksmak.
Johan E. Skoglund
När det bjöds på konsert i Överluleå kyrka igår var det 2 x Stenlund som uppträdde. Mamma Lena vid flygel och orgel musicerade på bästa sätt ihop med sonen Teodor på valthorn.
Teodor och Lena bjöd på första satsen ur Mozarts tredje hornkonsert, Sats 2 ur Saint-Saëns Morceau de Concert och Bach Jesu bleibet meine freunde. Alla tre samspelade på bästa sätt, Duospel med tydligt hörbara synergieffekter. Konsertens absoluta höjdpunkt blir när Teodor själv spelar Appel interstellaire av Messiaen. Att få höra hans läckra hornspel fylla hela kyrkan är en sådan där andäktig musikupplevelse som bara livemusik kan erbjuda. Lena bjuder på flera vackra solostycken.
Prästen Anna Ahlström Nilson höll en fin liten andakt.
En timma går fort men sådana här fantastiska musiktimmar stannar länge kvar i hjärtat.
Tack till alla medverkande inklusive vaktmästare som sköter teknik och kyrkvärdar som tog upp kollekt till ACT.
Johan E. Skoglund
Hittar ni här!
Johan E. Skoglund
Om Carl-Anders Markström med sina nästan 40 år som kantor i Överluleå kyrka är kungen i Bodens kyrkomusikervärld så är sonen Andreas Printz en värdig arvtagare. Fadern fanns ändå med på ett hörn under onsdagens fina lunchkonsert i överluleå kyrka. Det är Carl- Anders som transkriberat tre preludier för piano till kyrkorgel. I övrigt spelar Andreas Printz Robert Schumanns vackra Papillons och Träumerei av Robert Schumann på flygeln.
Hela konserten är en fröjd för örat, som, alltid. Och som
alltid är Elsa Sveders soppor en fröjd för magen. Dagens kryddstarka
kycklingsoppa värmer och kittlar skönt i kistan.
Mums för själ och kropp är bara förnamnet. Det var sällan jag
varit så pånyttfödd på alla plan som när denna text skrivs.
Johan E. Skoglund
Nya trippel-Cdn Beach baby the complete recordings visar att den brittiska vokalharmonigruppen var så mycket mer än sin enda hit som gett samlingen sitt namn. Boxen ger oss 82 spår inklusive ett 20-tal reklamjinglar för olika varor och en massa outgivet plus spår utgivna under andra namn. Lägg där till en tjock booklet full med bilder och en lång essä och popnörden har fått mat för långt tid framöver.
Mums!
Johan E. Skoglund
Jag är ansvarig för ekonomifrågorna och har intervjuat Bodentravets chef David Zimmer.
Läs här!
Johan E. Skoglund
När det första stipendiet ur Dorothy Irvings minnesfond delades ut var det på operasångerskans 96-årsdag. Även om hon inte fick fira den i livet var hon i högsta grad närvarande i Stockholms konerthus Grünewaldsal genom ett stort färgglatt porträtt på scenen. De två romanspristagarna sopranen Anna Baek Christensen och pianisten Octavian Leyva Dragomir bjöd på mitt livs största konsertupplevelse.
Och efter att i höst recenserat hundratals konserter i 20 år åt NSDs kultursida vill det inte säga lite.
Deras samspel var av sällan skådat slag. Min tidiga biljettbokning gjorde att jag satt på första raden bästa platsen.
Programmet som pristagarna själv fått utforma bjöd på idel ädel romansgodis. Annas klara stämna har en naturlig pondus som hos Birgit Bilsson. Hon rör sig hemtamt nellan norska, svenska, danska, finska, tyska och engelska. Hennes sceniska persona bara är. Punkt. Sångerna av Grieg, Sibelius, Stenhammar, Nielsen, Bernstein Poulenc, Debussy, Fauré och Hahn berör ända in på bara skinnet. Särskilt ihop ned hennes passande rörelsemönster till sångernas uttryck. De fina mellansacket där sångtexternas innehåll pedagogiskt förklaras väger upp att de saknas i det fina programbladet.
Octavian bjuder på några skickligt framförda sokopianostycken. Han blonnar ut lika mycket där som i rollen som lyhörd ackompanjamtör. Vore jag säg Robert von Bahr hade duon fått skivkontrakt direkt. De 100 000 kronorna de fick vardera är förhoppningsvis fortsättningen på något stort. Början klarade de gallant av igår.
Johan E. Skoglund
Idag lyssnar jag på Plaisir,s d'amour. En 20 CD-box med Nana Mouskouris franska inspelningar. Vilken chanson.sångare hon är. Ett finfint reafynd!
Johan E. Skoglund
Onsdag 28 december var det så dags för årets sista lunchkonsert med kyrkomusikerna i Överluleå kyrka. Händels musik till ett kungligt fyrverkeri är verkligen sprakande inför nyåret. Niklas Torneus på stora läktarorgeln skapar gåshud med sitt framförande. Så också Andreas Printz tolkning av 3 Bach-stycken på samma orgel. Lena Stenlund spelar oerhört vackert en av John Rutters många fina carols från tonsättarens nyutkomna nothäfte med egna pianoarrangemang av den.