onsdag 13 mars 2019

Jazzhistoria när den är som bäst!

Idag lyssnar jag på ett nätfynd en 25 cd-box från franska Chant du monde som bjuder på gräddan av amerikansk jazz mellan 1957 och 1959.

Miles Davis, Count Basie Duke Ellington, Billie Holliday, Jimmy Smith, Gerry Mulligan, Max Roach, Dizzie Gillespie, Lee Morgan, Modern Jazz Quartet, Horace Silver, John Coltrane, Woody Herman, Stan Kenton Ahmad Jamal, Jimmy Giuffre, Louis Armstrong, Mahalia Jackson, Lester Young, Ornette Coleman, Bill Holman, Ray Charles, Helen Merill, Thelonius Monk, Sonny Rollins, Sarah Vaughan och Cannonball Aderley är bara några av stjärnora som är representerade.

En enda icke-amerikan är med och leder ett spår. Lars Gullin. Kul för mig som svensk.  Även trumpetaren Rolf Ericsson medverkar på ett amerikanst spår. För 332 kronor blir det 13,28 per skiva. Och det medföljande häftet inehåller en fin liten essä om musiken på varje skiva, både på franska och engelska samt fulla uppgifter om vilka som medverkar på varje spår och vilket år, månad dag och var den spelades in. Jazhistoria när den är som bäst.

Detta är ettiktigt fynd som kommer att spelas om och om igen! Om och om igen!

Johan E. Skoglund


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar