måndag 21 september 2020

Läs min recension av NBB i dagens NSD!

Drömprojekt att hylla Sondheim

När Norrbotten Big Band hyllar 90-årsjubilaren Stephen Sondheim räcker det att höra inledande takterna i öppningsnumret för att bli förflyttad sådär en 60 år tillbaka i tiden till ett casino i Las Vegas där Count Basie eller Buddy Rich leder storbandet och The Rat Pack är solisterna.

MUSIK

Norrbotten big band

hyllar Steven Sondheim

Kulturens hus

Lördag 19 september klockan 16

Att detta är ett drömprojekt för kvällens sångsolister och arrangör/dirigent hörs tydligt. Mathias Lundqvists arrangemang är så läckra, och när han dirigerar markerar hans gungande kropp hur mycket han njuter av att få se sina arr materialiseras. Det är intrikat skrivet utan att för den skull bli pretentiöst eller svårlyssnat. Särskilt hans användning av tvärflöjter i flera låtar fascinerar.

Kvällens två sångsolister Sanna Martin och Daniel Engman kommer båda från musikalens värld, men lyckas här på bästa sätt göra sig av med allt vad musikalmanér heter och fullt ut ta på sig de häftiga jazzkostymer Lundqvist klätt musikalmelodierna i. De bjuds på både solosång och duetter. Allt av bästa sort rakt igenom. Likaså de fenomenala solon bandets alla spelskickliga musiker bjuder på. Ta bara Danne Johanssons flygelhornspel i "Send in the clowns". Magiskt är bara förnamnet.

Ett extra plus i kanten skall Lundqvist, Martin och Engman ha för det informativa mellansnacket om musikaler och låtar. "Gun song" ur musikalen "Assasins" om mord och mordförsök på amerikanska presidenter är en av många vokala höjdpunkter.

Extranumret "Somewhere" ur West side story blir till en magisk avslutning på en lika magisk kväll. Se nu bara till och spela in konserten och skicka till jubilaren själv, så han får njuta av sin potenta livsbejakande present.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar