fredag 24 september 2021

Läs mina texter i Bodenguiden och NSD.

 I Bodenguiden har jag gjort ett reportage om svampens dag och är ansvarig för ekonomifrågorna.

I NSD har jag recenserat Bly.

Blytung operapremiär

Piteå Christinasalen 23/9 2021

Att tonsättaren Karólína Eiríksdóttir och librettisten Ann-Sofie Bárány sammanarbetat tidigare hörs och märks tydligt i Bly. Det är en opera där musik och text sitter som hand i handske. Mellika Melouani Melanis, regi, Bengt Gomér, scenografi och ljusdesign samt Helle Carlsson, kostymdesign bidrar till föreställningens njutbarhet. Den passar prefekt till operans nutida utspelningsplats.

Sångsolisterna, Susanna Stern som kvinna, Martin Hatlo man, Linnea Andreassen främmande kvinna, Alexandra Büchel barn 1, Elisabeth Leyser - barn 2 och Viktor Priebe som kärlekens väsen sjunger alla sina roller med den äran. Särskilt countertenoren Viktor Priebe förtjänar ett extra omnämnande. Hela hans uppenbarelse får nackhåren att resa sig av välbehag.

Anna-Maria Helsing dirigerar Norrbotten NEO med den äran. Musiker och sångare lyckas tillsammans göra operan till det allkonstverk som den skall vara. Och att hålla grytan kokande och publikens intresse levande i 90 minuter utan paus är en konst i sig det med. Risken för longörer och transportsträckor för publiken att gäspa sig igenom är uppenbar. Så det gäller för upphovsmän och ensemble att motverka detta på bästa sätt.

Det finns för mycket sånger om kärlek och för lite sånger om mat sjunger Electric Banana Band. Så bra då att en central del i början av operan handlar om grillkorv, fredagstacos och chips, Får en att undra vad matälskaren Rossini som fått en tournedos uppkallad efter sig skulle tycka om denna kosthållning, Bly bjöd på en blytung operapremiär. Ett musikdramatiskt verk som är lika nutida som fast förankrad i den klassiska operatraditionen.

Johan E. Skoglund


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar