fredag 22 oktober 2021

Läs min recension av Hans Pålsson i dagens NSD!

Lekfullt musikaliskt lyckopiller
Hans Pålsson blev folkkär efter sin medverkan i TV-programmet "I döda mästares sällskap".


MUSIK

Beethoven 250 år

Hans Pålsson, piano

Björksalen, Boden

Torsdag 21 oktober kl 19

Den känslan finns kvar 27 år efter premiären när han spelar ett Beethoven-program. Ludwig van Beethoven gör verkligen skäl för namnet "död mästare". Och även utan en programledare som sparringpartner är Pålsson en utmärkt pedagog när han lotsar publiken genom kvällens program.

1802 komponerades Eroica-variationer, Op. 35, 15 variationer på ett tema som återkom i Eroica-symfonin ett år senare. Lekfullt spelade som här är de ett musikaliskt lyckopiller.

1825 skrev Beethoven sina 6 Bagateller, Op. 126, dedicerade till brodern Nikolaus Johann van Beethoven. Till sin förläggare ansåg han det vara det bästa han komponerat. Och man förstår varför när man hör Hans Pålssons tolkning av detta Ludwigs sista pianoverk. I "Kom till Casino 74" säger en yngre medverkande till Gösta Bernhard: "Jag har hört så mycket om er. Det är bara bagateller. Det är det jag har hört." Vi som hört dessa tolkningar signerande maestro Pålsson vet att de verkligen inte gör skäl för namnet. Detta är allt annat än bagatellartat.

Beethovens 32 pianosonater tillhör sonaternas sonater. Den i C-moll op.

111 är den trettioandra och sista, skriven 1821 till 1822. De två vitt skilda satserna blir till ren och skär magi i Hans händer. En imponerande avslutning på en fantastisk kväll.

Flyhänt bakom flygeln blir Hans Pålsson Beethovens betvingare.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar