fredag 16 september 2022

Läs in recension av Jenny Carlstedt i dagens NSD!

Ljuvlig solist ger liv åt känslorna

MUSIK

Norrbottens kammarorkester

Dir. Clemens Schuldt

Solist: Jenny Carlstedt mezzosopran

Kulturens hus, Luleå

Torsdag 15 september klockan 19

Att inleda en konsert med en symfoni hör inte till vanligheterna. Men när kammarorkestern tar sig an Joseph Haydns symfoni nr. 45 i fiss-moll är det bara inledande Allegro assai-satsen som framförs. En riktig aptitretare som gör att man gärna hade velat få höra hela symfonin. Norrbottens kammarorkester brukar inte göra sina lyssnare besvikna och kvällen är inget undantag. Dagens dirigent Clemens Schuldt leder orkestern med den äran.

Sedan äntrar kvällens solist Jenny Carlstedt scenen och framför på bästa sätt arian Il Padre adorato ur Mozarts opera Idomeneo. Richard Dünser satte 2013 samman 7 lieder av Alexander von Zemlinsky på temat natt och dröm. Han orkestrerade även dem. Sångerna kommer från opusnummer 2, 5, 8 och 10. Även om Zemlinsky varken tänkte sig liederna med orkesterackompanjemang eller som en sångcykel passar de fint ihop. Att Carlstedt tidigare spelat in de sju på en kritikerrosad skiva hörs. Ljuvliga Jenny får hemtamt fram texternas inneboende känslostämningar.

Ett av de sista verken i Beethovens så kallade tidiga period är hans Symfoni nr. 2 D-dur, op 36. Det är en högoktanig symfoni Ludwig bjuder oss på. De fyra satserna flyter i detta flyhänta framförande på fint. Den som missar denna turné behöver inte misströsta. I april 2023 spelar orkestern Haydns symfoni 145 och Beethovens första. Den som tycker att ombyte förnöjer kan då välja att stanna hemma.

Johan E. Skoglund

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar