måndag 3 april 2023

Läs min recension av Johannespassionen i dagens NSD!

Älskat verk framförs med passionerat samspel

MUSIK

Johannespassionen av Johan Sebastian Bach

Solister: Evangelist Johan Christensson, Kristus Andreas Lind, sopran Emma Rönnlund, alt Michael Lieb, bas Rainer Lind

Dirigent: Samuel Lind

Luleå Domkyrkas Motettkör och Vokalensemble, Hortlax Vokalensemble,

Luleå Domkyrka söndag 2 april klockan 18


När Johann Sebastian Bach 1724 hade premiär på Johannespassionen byggde han verket på Johannesevangeliet i Bibeln, artonde och nittonde kapitlet.

Vi får följa Jesus när han förråds, infångas, döms, korsfästs, dör och begravs. Programbladet är till ovärderlig hjälp. Den tyska originaltexten finns i svensk översättning. Ingemar Månsons kommentarer är en guldgruva för en "BBÖP" – barockt Bach överintresserad person.

Luleå Domkyrkas motettkör och vokalensemble, Hortlax vokalensemble och en orkester bjuder på en fin version av detta älskade verk. Samuel Lind leder kör och orkester på bästa sätt genom två intensiva timmar.

Körsången sitter utmärkt i alla stämmor och orkestern får till den rätta barockkänslan med generalbas.

Men en orkester och en kör må vara hur bra som helst. Är det inte krut i solisterna blir det ingen pangföreställning. Johan Christensson som sjunger Evangelisten/tenor och Andreas Lind som sjunger Jesus skjuter verkligen inte med lösa skott. Det är idel knallhårda vokalinsatser från herrarna. Även Emma Rönnlund, sopran, Michael Lieb, alt, och Rainer Lind, bas/Pilatus, besitter röstresurserna som krävs för att fylla domkyrkorummet.

I tider som dessa med stigande inflation är det bara att applådera åt de ideella krafter som bjuder på detta gratisnöje två dagar i rad till publikens fromma. Otaliga timmar måste ha lagts ned på att bli så här samövade och samspelta.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar