fredag 31 juli 2009

Skivrecension Tanya Tucker My Turn

My Turn Tanya Tucker. JJJJJ

Det är absolut inget revolutionerande eller nytt med Tanya Tuckers tolkning av 12 country-klassiker alla från början insjungna av hennes manliga kollegor. Men Pete Andersson, kanske främst känd som mannen bakom Dwight Yokams varsamma uppdatering av de sena 60-talets klassiska Bakersfield-sound i slutet av 80-talet och början av 90-talet vet att det inte måste vara nyskapande för att vara bra. Ett gång toppickers kompar Tanya och hennes röst är i sin mest råa form här. Känslorna ligger utanpå och viljan att stampa med i dessa honkytonkrökare är oemotståndlig.

Se Tanya själv berätta om skivan (på engelska) i Youtube-klippet nedan.



Johan E.

torsdag 30 juli 2009

Dagens i-landsproblem!

Ville visa upp några videos med Alan Jackson på youtube för min kära moder som undrat vem jag egentligen skulle till Eskilstuna och se om två veckor. Jodå, skivbolaget har en egen kanal där de lägger ut videor men de går bara att titta på i USA. Så det fick bli några äldre icke officiella klipp istället. Som detta:



Finns tydligen sätt att kringgå detta filter men som oteknisk känns det viktigare att lägga min energi på annat. Som att blogga om det hela.

Johan E.

onsdag 29 juli 2009

Skivor som antar mytiska proportioner

Vid ett besök i Piteå nyligen passade jag på att ta en tur förbi Dollarstore. Där burkar man kunna hitta billiga country-skivor och detta besök var inget undantag. Ann-Louise Hansons samlings-cd Mina egna countryfavoriter inhandlades för en femtiolapp.

Skivan har jag letat efter ända sedan jag läste en recension av den i tidningen Hifi & Musik i mitten av 90-taalet då den kom ut. Skivor som man letat efter i 15 år antar lätt mytiska proportioner. Visst, de countrylåtar på både engelska och svenska, skrivna av Anders Glennmark i de flesta fall, som Ann-Louise spelade in i slutet av 70-, och början av 80-talet är bra. Inget att orda om

Men inte så bra som man förväntat sig. Den spänning som byggts upp under årens lopp kan helt enkelt inte motsvaras av det som strömmar ut ur högtalarna. Och det är inget fel med det. Vad vore livet utan drömmar? Även om man innerst inne vet att när drömmen väl realiseras så är den aldrig så drömlik som man föreställt sig.

tisdag 28 juli 2009

Boots beställda från USA


Den som eftersöker dagens outfits och liknande lär bli besviken vid ett besök i denna blogg. Detta är absolut ingen modeblogg – dock kan jag inte undanhålla er upplösningen (förhoppningsvis) på mina skobryderier inför Allanjacksonkonserten. Jag har beställt mina första Cowboy-boots någonsin. De skickas direkt från tillverkaren i USA. Så nu håller jag tummarna för 2 viktiga saker; 1.) Att de leveras för den 14:e augusti. 2.) Att de passar storleksmässigt. Är de för stora får jag väll fylla på med raggsockor eller hopskrynklat tidningspapper i tån. Om de är för små då? Det vill jag inte ens tänka på!
Bild: Sheplers.com där de är beställda.

Johan E.

måndag 27 juli 2009

Myten om den ofelbara texten

Många tycks tro att lyckas man få ihop en recension på en halvtimme så skriver man alla texter på detta vis. Icke! För att citera biskop Brask; ”Härtill är jag nödd och tvungen”. Ett enkelt blogginlägg som detta du just nu läser kan ta flera timmar att skriva och redigera.

Det finns ingen text som inte kan ändras. Att för mycket petande i texter inte alltid göra dem bättre är givetvis rätt men samtidigt får man inte bli så blind att man skriver en text rakt av utan att vilja rätta stavfel, syftfel och ändra upprepningar.

Man får inte förväxla kreativitet och snabbhet med dåligt slutresultat. Om du har möjlighet – låt framväxandet av din text ta den tid som krävs. Stressa bara om du absolut måste. Och även då försök hinna kriarätta din text. Den ofelbara texten som direkt skrivs ned och är helt perfekt finns inte.

Johan E.

fredag 24 juli 2009

Årets bästa skivor –hittills!

Det har nyligen varit halvårsskifte så vad passar bättre än att sumera det första halvåret 2009 med en lista på årets bästa skivor hittills. Det blev 12 stycken vilka alla får 5 J av mig i betyg. De publiceras utan inbördes ordning vad gäller genre eller ngn intern ranking.

Dedicated to You: Kurt Elling Sings the Music of Coltrane and Hartman
Efter att i början av året sett Kurt Elling live med Norrbotten big band på Matei-festivalen kännas det spännande att lyssna på hans nya skiva. Den som förväntar sig vokala excesser och scatsång lär bli besviken. Men den som vill ha manlig jazzsång av yppersta klass, rakt på utan krusiduller och maner lär inte bli besvikna. I samband med John Coltranes 80-års dag härom året valde Kurt att hylla det samarbete Coltrane gjorde på ett legendariskt album ihop med sångaren Johny Haartman. Pianisten Laurence Hobgood som kompar med sin trio står även för alla arr. Stråkkvartetten Ethel bildar stabilt stöd och i saxofonsolistrollen hör vi Ernie Watts. Skvibolaget concord blev så imponerade när de hörde showen och valde att be om en inspelning vilket skedde i New York i våras. Allt levereras med en lätthet som gör detta till en perfekt cocktailplatta men samtidigt med en finess som gör att den lämpar sig för noggrann analyseringslyssning.

Bach Anne-Sofie Von Otter
Allt Anne-sofie von otter tar I tycks bli till guld och hennes senaste samarbete med Bach.arior ihop med Cammerata Copenhagen och Lars Ulrich Moertnsen är verkligen inget undantag. Hennes senaste trilogi med skivor, Teresienstadt (med musik av fångar dödade i koncentrationsläger under andra världskriget) , skivan från förra året med musik av Gefors, Hillboerg och Bidermann kunde knappast avslutas på ett bättre sätt. Det vokala uttrycket är magnifikt och det märks tydligt att det är en form av hemkomst. Hon började ju gubevars som solist i Stockholms Bach-kör i början av 1980-talet. Bättre vokal barrock än så här är svårfunnen.

Ravel - Daphnis et Chloe; Poulenc - Gloria (Chicago Symphony Orchestra and Chorus/Haitink)
Berhard Haitink leder Chicago Symphony Orchestra i en trevlig skivserie på deras eget skivmärke Resound där han kan vraka och välja bland godbitar ur den klassiska repertoaren. Här bjuds på Ravels balett Daphne och Chloe, ett verk med symfoniska intentioner samt Poulencs Gloria. Det riktigt glöder om dessa kraftfulla stycken som i händerna på musiker, körsångare solist och dirigent blir till ren och skär magi.

Dale Watson Truckin' Sessions Vol.2
Dale watssons andra skiva med lastbilsåkarmusik är precis så klichéartad som den bör vara. Låtar om brudar bilar bärs och vägkrogar kan till och med få en körkortslös som undertecknad att vilja ta lastbilskort och ge mig ut på vägarna. Melodierna är sylvassa och sitter direkt. Likaså texterna om vägarnas obesjungna hjältar och riddare.

Lars Bygdén Fsmily feelings
Ända sedan tiden som primus motor I Thousand dollar playboys blåsebeströdda alt-country – det närmaste ett Mavwricks vi får I Sverige har Lars Bygdén haft en mycket intressant karriär att följa. Andra soloalbumet är inget undantag. Visst det skall erkännas. Flickvännens cancertumör har inte direkt gjort en ljus skiva men även sorgen måste få sättas ord och ton på. Radiospelade singeln Good Times är ett lysande undantag. Stor konst som verkligen berör i det lilla.


Sing Chapter one Wynonna
Efter några års frånvaro från musikscenen återvänder Wynonna Judd med skivan Sing chapter one och vilken återkomst sen. Ett antal jazz, soul rock och bluesklassiker alla sparsamt insturmenterade för att sätta Wynonnas kraftfulla röst i centrum. En bländande produktion som avslutas med den enda nya låten. Rodney Crowells Sing är en utmärkt hyllning till sångkonsten och dess rena urkraft såsom den väl representeras på detta utmärkta album. Merle Haggards Are the Good times really over är skrämmande aktuell i dessa finanskristider.

Bach; Stokowski - Transcriptions Vol. 2 José Serabrier
Leopold Stkowskis transkriberingar för stor symfoniorkester av andra kompositörers verk bland annat orgelverk av Bach visar verkligen på hur ett arrangemang kan förändra ett stycke. José Serabrier serie för Naxos med stokowski transkriptioner kommer här med volym två med Bach-verk. Avkopplande vackert utan att vara muzak. En perfekt skiva at somna till.

Rote Rosen Camilla Tilling
En riktigt trevlig sopranbekantskap som här Sjunger lieder av Josef Strauss till pianoackompanjemang. Biss SACD-prdouktion är som alltid lika magnifik som tolkningarna. Stor konst verkligen.

Spohr, Louis - Violin Concertos Nos. 6, 8 & 11 - Lamsma, Simone (violin)
Haydn, Joseph - Violin Concertos - Vähälä, Elina
Två trevliga skivor med konserter för soloviolin har snurrat flitigt I Cd-spelaren I vår. Både Haydns och Spohrs musik får här med hjälp av unga uttrycksfulla solister bakom stråken finfina tolkningar som det verkligen glöder om.

Norwegian national opera orchester Mozart, W AOvertures - Alessandrini, Rinaldo
Efter att under vid flera tillfällen recenserat konserter där ouvertyrer till Mozartoperor inlett programmet så känns det intressant att få en skiva med enbart sådana. Glimrande spel från start till mål bjuder dessa norska musiker på och man blir som alltid när det gäller Wolfgang Amadeus glad och pigg av det som hörs ur högtalarna Mozarteffekt eller ej.


Peterson-Berger, Wilhelm - Sånger för blandad kör a capella - Westberg, Erik dir. Erik Westbergs Vokalensemble Musikhögskolans Kammarkör
Naxos ambitiösa projekt Swedish Choral Society där man ihop med Sveriges körförbund skall dokumentera bredden inom svensk körmusik kunde knappast få en bättre början. Efter en trevlig liveinspelning med nestor Eric Ericson och hans Kammarkör tidigare i år känns det naturligt att företrädare för en yngre generation kördirigenter får visa upp sig. Även om det inte är några moderniteter som spelas på denna dubbel-cd. Wilhelm Petterson Bergers kompletta produktion för blandad kör acapella är nordisk nationalromantik när den är som allra vackrast. Man behöver bara blunda och njuta. Som alltid leder Erik sina ensembler med absolut perfektion. Synd bara att inte sångtexterna finns med i cd-häftet.

Johan E.

onsdag 22 juli 2009

Det säljs färre skvior - vissa trycks bara i 1500 ex

Ingen har väl undgått braskande rubriker om den minskande skivförsäljningen. Känns därför lika spännande var gång man får ett paket från USA med en skiva i begränsad upplaga.

Idag kom Lee Holdridge vackra musik till krigsdokumentären Brothers at war Om filmen som jag ännu inte sett är lika stark, som Holdridges musik är storslagen och rörande i det lilla minimalistiska, verkar detta vara en riktigt intressant film. Även John Ondrasiks inledande pianboballad Brothers in Arms (inte Dire Straits-låten om ngn kallenderbitare undrar) är riktigt vacker och griper tag. Blir till att åter lyssna igenom den 34 minuterna innan jag somnar i kväll och kontemplera över det faktum att förutom min CD i lilla Boden finns det bara ytterligare 1499 i hela världen.

Eskilstuna - here i come Yehaa!!!!


Har länge tvekat om jag skall åka till Eskilstuna 14 augusti för att se Alan Jackson Sundbyholms Travbana. Men idag så bestämde jag mig. Det är ju inte varje dag en av Amerikas, ja världens största countrystjärnor gästar vårt land. Och flygresa t/r Luleå/Stockholm, resa Stockholm/Eskilstuna t/r, en hotellnatt samt konsertbiljett (ståplats) för under 2500.- tycker inte jag var särskilt mycket att yvas över. Särskilt då jag var ute mindre än en månad innan. Visserligen får jag ingen sovmorgon på hotellet på lördagen då jag flyger på förmiddagen från Stockholm hem till Luleå. Å andra sidan så börjar konserten redan 1700 på fredagseftermiddagen så något nattsudd lär det väl inte bli. Jill Johnsson skall f ö vara förband. Kan man få önska sig ngn trevlig duett mellan Jill och Allan?


Nu återstår bara det svåraste valet. Vilken av mina fem cowboyhatter och vilket av mina westernbälten skall jag ha. Westernbyxorna, westernskjortan och westernhalsduken är givna. kanske man skulle ta och investera i ett par boots? Eller kan man gå på countrykonsert på en travbana i vanliga promenadskor?


tisdag 21 juli 2009

Att skriva en recension – så funkar det!

Eftersom jag sedan 2003 författat cirka hundratalet recensioner får jag ibland frågan – hur skriver du egentigen dina recensioner? Det känns därför relevant att här på bloggen berätta hur det går till.

Vad recenserar du? Som frilansande recensent så bestämmer man inte själv när man skall recensera. Man blir uppringd av sin redaktör på den tidning man arbetar åt och får en förfrågan. Kan du jobba på lördag? Förhoppningsvis är man ledig på lördag och kan tacka ja då att få ynnesten och glädjen att nä en gång recensera är lika kul som varje julafton då man var liten. Det är en obeskrivlig känsla då man sitter där på konserten och med penna och papper i högsta hugg skall få ned några väl valda formuleringar som sedan med datorns hjälp hannar i tidningens tryckpressar och på dess webbsida.

Lång eller kort konsert?
Innan man åker iväg på ett recensionsuppdrag vill i alla fall jag ta reda på några grundläggande saker. Vad består programmet av? En jazzsångerska kan bjuda på 20 låtar i två sett som inklusive paus tar 2,5 timmar medans en klassisk konsert kan bestå av ett enda långt stycke på 40 minuter. Vem spelar? Har artisten någon hemsida med presentation av denne? Om det är klassisk musik+ Vad finns att läsa på om verket och kompositören? http://www.allmusic.com/ är en utmärkt sida för att söka information om verk och kompositörer. Perfekt at skiva ut, och ha med sig i fickan under konserter. Det gäller att vara så förberedd som bara går innan de maratonlopp själva skrivandet kan liknas vid.

Direkt eller indirekt publicering. Det bästa jag vet är lördagskonserter. De skall in i måndagens tidning och då har man på sig fram till söndag lunch att skicka iväg sin text. Sker konserten på alla övriga kvällar blir det snällt att knata iväg till redaktionen eller den egna skrivpulpeten senast 2100 för att få ihop en text för deadline 2200, runt 2500 tecken gärna inklusive bildtexter. Därav att recensioner ofta avslutas med att man tvingats gå i förtid. Att på 45 minuter få ihop en text av de formuleringar man funderat på under konsertens gång är en alltid lika stimulerade adrenalinkick. Hoppar varken fallskärm eller bungyjump men recenserar. Spänningssökandet är detsamma i grund och botten tror i alla fall jag.


Johan E.

10kronorsskivor på Ginza!

Förra helgen ägnade jag mig åt en av mina favoritsysselsättningar. Gick igenom http://www.ginza.se/ klassiska avdelning och kollade skivor för 10 kronor. Nedan följer några fynd jag beställde, har lyssnat igenom och kan rekommendera De får individuella betyg med 1 -5 J och egna omdömen Håll till godo.

Mystery of Autumn; http://www.ginza.se/Product/Product.aspx?Identifier=120305
http://www.google.se/search?sourceid=navclient&hl=sv&ie=UTF-8&rlz=1T4GGLJ_sv&q=Mystery+Of+Autumn

Betyg: JJJ

Naxos Sverige har gett ut 4 samlingsskivor en för varje årstid med blandad klassisk musik som anknyter till den. Höstsamlingen är helt okej. Några spännanade nya bekantskaper såsom David Popper och Archibald Joyce blandas med mer välkända namn såsom Glazunov, Verdi, Tchaikovsky samt givetvis Hösten ur Vivaldis de fyra årstiderna. perfekt att beställa några ex och ha som gåbortpresent på höstens fester istället för en blomma som vissnar eller choklad som snabbt äts opp.


Grieg : Symphony in C minor (Bjarte Engeset)
http://www.ginza.se/Product/Product.aspx?Identifier=124384
http://www.naxos.com/catalogue/item.asp?item_code=8.557991

Betyg; JJJJJ
Bjarte Engsets inspelningar för Naxos av Griegs kompletta Orkesterverk hör likt samma skivbolags orkesterserie med Alfvéns samlade med Nicklas Wilén bakom pulpeten till hörnstenarna den klassiska delen av denna skivsamling. Denna skiva är inget undantag, även om jag inte köpte den då den redan finns bredvid de andra delarna på Grieghyllan hemma i vardagsrummets CD-hyllor. En reservationslös rekommendation för en skiva som tar med lyssnaren på en magisk resa. Köp! Köp! Köp!

http://www.ginza.se/Product/Product.aspx?Identifier=110874
http://www.naxos.com/catalogue/item.asp?item_code=8.557847
Betyg; JJJJ
Ett lika lyckat partnerskap som det ovan nämnda är Michael Halász inspelning av alla Franz Listz symfoniska poem. Liszt brukar räknas som skaparen av denna typ av symfoniskt verk och här bjuds vi på sista volymen med tre olika poem. Alla starkt nationalromantiska. Att skivan inte får en femma beror på att jag inte är lika intresserad av Listz som Grieg.

Matthews Sally : Schubert/Strauss/Poulenc 2004
http://www.ginza.se/Product/Product.aspx?Identifier=12761

Betyg; JJJJJ

Unga sopraner går det tretton på dussinet. Men har man blivit utvald i BBC:s talangprogram för unga lovande artister sticker man ut från mängden. skivor där sopraner med en ackompanjatör tolkar sånger av Strauss och Schubert går det också tretton på dussinet. Men när de är så här läckra framförande får det gärna gå fjorton på varje dussin. Sally Mathews röst tar tag i mig och skapar riktig sommareufori ihop med pianisten Malcolm Matineu. Jag lyssnar om och om igen och hänförs bara mer och mer. Förälskad är bara förnamnet!

Johan E.

Välkommen till min blogg!

Hej!

vad roligt att just DU hittat hit och läser min blog Jag skriver om mina två favoritämnen här i livet; skrivande och musik. Det blir en spännande och fartfylld resa som jag hoppas du vill följa med mig på. Nu kör vi!

Johan E.