måndag 24 augusti 2015

Idag lyssnar jag på...

Warner Classics 90-årspresent till jubilaren Nicolai Gedda. Den fina 10-cd boxen med fem kompletta operetter inspelade 1967 - 77.

Det är Strauss d.y. Sigenarbaronen och Lehars Greven från Luxemburg, Paganini, Der Zarewitsch samt leendets land. Varje operett upptar två cd-skivor , där varje skiva är mellan 37 - 54 minuter.

 Boxen har definitivt sina brister, inget texthäfte eller synopsis/libretto till de olika verken men på pappfodralet till varje enskild skiva finns tryckt allt man behöver veta i form av låttitlar vem som sjunger, låtlängder etc.

Och musikaliskt är detta operett-inspelningar i toppklass. Den, som likt undertecknad hade nöjet att se den fina Gedda-dokumentären SVT visade som musik special  tidigare i somras vet att en av Geddas sångelever en gång frågade honom varför han inte lärde ut att sjunga så det lät som på Geddas egna operainspelningar. - Dom var inget bra, blev Geddas svar, det var när jag sjöng in operettrollerna som min röst kom till sin fulla rätt.

Och, det är absolut inget fel på de älskade operainspelningarna jag har på CD med honom men nog är den gode Gedda allt ett står vassare i denna lättare repertoar.

Hans kvinnliga motsångerskor Lucia Popp och  Anneliese Rothenberger är också de en fröjd att höra. Och de gamla omslagen som pryder pappfickorna med Gedda i underbara scenkostymer är bara de värda boxen pris på några hundralappar.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar