Norrbotten NEOs nya CD Ritournelles bjuder på tre ensatsiga konserter för solist och ensemble, alla komponerade av nutida svenska tonsättaren Fredrik Hedelin. Skivan har en speltid på mindre än 40 minuter så detta är så långt ifrån de långa flersatsiga konserter de gamla mästarna levererade. Inledande solist är Sara Hammarström som bjuder på orientaliska tongångar i flöjtkonserten Skisser i kaos.

Sedan följer Cecilia Zilliacus som med sin violin tar tätpositionen i Jordens röst. En röst som mera viskar än skriker i det försiktiga spelet från alla inblandade.

Avslutar på solistplats gör Mårten Landström i pianokonserten Kosmiska krafter där hans pianospel är lika minimalistiskt som i de två tidigare verken, där han inte är solist.

Petter Sundkvist och ensemblens alla musiker gör en utmärkt insats i denna varken lättspelade eller lättdirigerade musik. NEOS nutida konserter är något för den nyfikne. Är man utrustad med ett öppet sinne blir belöningen stor. Däremot blir belöningen av texthäftet inte stor för den som inte behärskar engelska. Ännu en gång synd på en norrbottnisk produkt.