måndag 18 september 2017

Läs min recension av Norrbottens Kammarorkester i lördagens NSD

Angenämt 100-årsfirande

Norrbottens Kammarorkester Okko Kamu dirigent
Virpi Räisänen sopran
Kulturens hus, stora salen
Torsdag kväll

Att vårt östra grannland i år firar 100 år som självständig nation har väl knappast undgått någon. Norrbottens Kammarorkester sällar sig till hyllningskören med trippelt finskt gästspel.

Dirigerar gör Okko Kamu, Virpi Räisänen är sopran-solist och Outi Tarkiainen står bakom kvällens nyskrivna verk, sångcykeln ”Eanan, gida nieida”. ”Jorden, vårens dotter” är sju sånger inspirerade av de samiska poeterna Rauni Magga Lukkari, Rose-Marie Huuva och Nils-Aslak Valkeapää.

Virpi Räisänen sjunger med all den urkraft som dessa naturlyriska texter så väl behöver. Synd bara att hennes superba stämma ibland dränks i orkesterns alltför högljudda komp. Annars är balansen mellan solist och ackompanjemang på topp rakt igenom. Det hela har en drömsk stämning över sig till vilken Lennart Wallins smäckra celestaspel synnerligen bidrar.

Sångcykeln är tidlöst omedelbar och när man läser de svenska översättningarna i programmet så får man en ännu djupare förståelse för de tänkvärda samiska texterna som framförs. Alla inblandade kan vara mycket stolta över utförandet av denna beställning.

Efter pausen förflyttar vi oss så till slutet av 1700-talet och Ludwig van Beethovens första symfoni komponerad 1795 till 1800. 30-årige Beethoven bjuder med oss på en halv timmes symfonisk resa där det precis som i så många andra klassiska symfonier är åka av i alla fyra satserna.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar