fredag 28 september 2018

Läs mina tetxer i Guiden Boden

I oktobernumret av Guiden Boden som kommer ut i dagarna har jag gjort en intervju om folkrace och ansvarar för de privatekonomiska frågorna som bankerna och kommunens budget-,och skuldrådgivare svarat på. Finns inte på nätet än men läs gärna pappersutgåvan.

Johan E. Skoglund

torsdag 27 september 2018

Kan man få för mycket Elvis Presley?


Frågar ni mig är svaret givetvis nej. Igår när jag åkte hem vid tolvsnåret, under lunchen, och kollade min post hade en katalog från en nätskivbutik landat i brevlådan. Där fanns en cd-box betitlad Complete 1956- 1962 albums. 8 Cd-skivor med 17 originalalbum med the King för under 2 hundringar, inklusive frakt, är ett fynd även om jag redan hade flera av albumen i andra Elvis-boxar. Så en beställning gjordes, som glädjande nog skickades redan igår och kom med posten klockan 10 idag. Snacka om snabb service.

Boxen är inte på något vis officiell men den är 24 bit digitalt remastrad. Jag har börjat lyssna på första skivan och den remastrade ljudkvalliteten på dessa över 60 år gamla inspelningar är imponerande. Den innehåller även ett häfte på 20 sidor med bilder på Elvis och en lång essä om hans karriär dessa är och de 17 albumen. De 8 skivorna kommer i pappfickor. På framsidorna till de 8 pappfickorna är albumens originalomslag tryckta, de finns även på boxens baksida och ovansida. På baksidan av varje pappficka finns en kort text om de album som ingår på denna skiva samt fullödig information om varje låt, vem/vilka som skrev den, hur lång den är, när varje enskild låt spelades in, vilka musiker som medverkade vid de olika sessionerna och skivans totala längd.

Detta är varje skivsamlares våta dröm vad gäller hur en box skall paketeras. Albumen går säkerligen att få tag på i officiella utgåvor med bonusspår och alternativa tagningar, något som helt saknas här, för den som vill ha allt som går att få tag på. Men detta är en mycket bra och prisvärd Elvis Presley-box som varmt rekommenderas.

Johan E. Skoglund

onsdag 26 september 2018

Paganini

Idag fortsätter jag att lyssna på dem stora Paganini-boxen. Annat har kommit emellan men nu är jag inne på skiva nummer 8 av 40. Underbar kammarmusik.

Johan E. Skoglund

måndag 24 september 2018

Recension Meadow Creeek Til Death Do us part

https://youtu.be/OUROuoRshVQ

Recensionen är på engelska.

Linda Dahl och Peter Dahl, tidigare mest kända som låtskrivare (2/3 av trion bakom bland annat Roger Pontares När vindarna viskar mitt namn) har bildat en countryduo. De sjunger och skriver låtar så det står härliga till. 9 tänkvärda egna texter som tål att läsa om och om igen i det medföljande texthäftet, samt en fin John Mayer-cover. Trevlig ljudbild med både akustiska och elektriska inslag. Fin egen-produktion ihop med Göran Eriksson.

Bästa svenska country-debuten på länge.

Johan E. Skoglund

fredag 21 september 2018

En blivande klassiker

som du villspela om och om igen. Så beskriver ledaren Scotty Barnhart själv Count Basie Orchestras nya CD i den långa essä om plattans 11 spår som finns i skivans häfte. För den som vill veta varför de har valt att tolka Tequila och Hello exempelvis är  den en guldgruva. Och han har delvis rätt. Detta är klassisk storbandsjazz av bästa sort. Men att redan nu utnämna den till en blivande klassiker.

Så långt vågar jag inte gå ännu.

Johan E. Skoglund

torsdag 20 september 2018

Dagens fråga


Vad har Adeles Hello, The Champs Tequila, Earth, Wind and Fires Can’t hide love, Stevie Wonders My cherie amour, Fats Wallers Honeysuckle rose och Leonard Cohens Hallelujah gemensamt?

Jo, de tolkas alla på The Count Basie orchestras nya skiva All about that Basie. Basie Själv må vara död sedan 1984 men de musiker som för hans storbandsarv vidare gör det verkligen på de mest tänkbara svängiga sätt.

Johan E. Skoglund

onsdag 19 september 2018

Eurospy

Eurospy var en typ av filmer som kom i kölvattnet på de första Bondfilmerna i mitten av 1960-talet, i olika europeiska länder. Quartett records har nu släppt en box med Bruno Nicolais musik till 3 filmer i genren från 1966 -1967. Gillar man kitchig filmmusik och bondpastischer med är detta essentiell lyssning. En välfylld booklett med en lång essä om filmerna och musiken gör att detta är en god introduktion till genrens musik. Många korta stycken och otaliga fräcka variationer på ett läckert huvudtema bjuds exempelvis i filmen Kiss kiss kiss bang bang. Ttielsången Love love bang bang är också den härlig resa ett halvsekel bakåt i tiden.

Boxens omslag med en påklädd manlig agent omgiven av två lättklädda damer skulle nog aldrig göras idag. Boxen görs i 500 exemplar.

Johan E. Skoglund

tisdag 18 september 2018

Amarilli Nizza

Sopranen Amarilli Nizza var för mig ett okänt namn. Men inte längre. Den reafyndade skivan This is my Verdi som kom med posten idag har snabbt ändrat på det. Här sjunger hon tio Verdi-arior så det står härliga till underbart uppbackad av Janáček Philharmonic Ostrava under Ginaluca Martinenghis läckra ledning. Opera när den är som allra bäst och mes dramatiskt halsbrytande. Det var längesedan jag hörde någon sjunga med sådan mäktighet, klarhet, renhet och fräschör i rösten.

Vackert är bara förnamnet.

Johan E. Skoglund

måndag 17 september 2018

Idag har jag

fortsätt lyssna på Sibelius-boxen jag bloggade om i torsdags. Perfekt vacker musik att jobba till.

Johan E. Skoglund

fredag 14 september 2018

Läs min recension av Norrbottens Kammarorkester i dagens NSD!

Med stråkarna i centrum


Skönhet i sorg och glädje

Norrbottens kammarorkester Spelande ledare: Marika Fältskog, violin Solist: Andreas Brantelid, cello

Kulturens hus, stora salen

Torsdagen den 13 september klockan 19.00

Andrea Tarrodi har på senare år framstått som en av våra främsta nu levande svenska tonsättare. Hennes ”Paradisfåglar” från 2008 är ett gott bevis på detta. Fågelljud framförda ljudhärmande blandas med sirliga spel på stråkarna till ett ljudlandskap som fint beskriver de bevingade varelser som namngett verket. Att vi bara hör stråkar kvällen igenom märks inte här. De låter även som blås då de härmar fågelläten.

Ända sedan kammarorkestern bjöd på ett bejublat framförande av Joseph Haydns andra cellokonsert med Maria Kliegel som superb solist 2007 så har vi som var där törstat efter mer av samma vara. Så när Andreas Brantelid skall ta sig an Haydns första konsert för instrumentet skriven omkring 1761–1765 är förväntan på hög nivå. Tyvärr har Brantelid drabbats av en inflammerad tumme, så vi får bara höra mellansatsen. Men den är vackert ljuvligt spelad av Andreas i all sin långsamhet.

Den ensatsiga ”Trubadurens sång” av ryske Alexander Glazunov från år 1900 är ännu ett tillfälle för Brantelid att bevisa vilken skicklig cellist han är. Även de stycken han kastat in hastigt – som inte kräver tumspel – gör han med bravur. Sergej Rachmaninovs vackra ”Vocalise” med orkestern, och på egen hand några svindlande satser ur Johan Sebastian Bachs första solocellosvit.

Tjeckiske Leoš Janáceks ”Idyll för stråkorkester”, som avslutar kvällens program, är nationalromantik med tydligt hörbara folkmusikinslag från 1878. De sju satserna är mästerligt framförda. Kvällens spelande ledare, violinisten Marika Fältskog, är skicklig ledare kvällen igenom. Även om två satser ur Haydns cellokonsert uteblev så känner man sig inte alls blåst på konfekten. Detta var en klassisk gottpåse med stråkarna i centrum.

Johan E. Skoglund

torsdag 13 september 2018

Prisvärd Sibelius

När jag 2015 såg att Leif Segerstam skulle släppa en serie om totalt 6 skivor med Åbofilharmonikerna där de framför Jean Sibelius skådespelsmusik till olika pjäser blev jag mycket glad. Både dirigent och kompositör samt repertoarval är personliga favoriter (av den repertoar jag redan hört).

Nu har serien kommit i en box med alla skivor. Det enda som skiljer de från originalet är att de sex vanliga plastfodralen nu är samlade i en tunn pappbox med citat från recensioner av fem av skivorna på baksidan av den. Och så priset förstås. Skivorna kostade när de kom 89 kronor styck. Boxen går på 279 kronor. En sänkning med nästan halva priset alltså.

Man vet inte förväg om serier kommer att samlas i boxar till lägre pris något år senare. Men här är jag glad att jag väntade och fick dem samlade till ett lägre pris.

Johan E. Skoglund

onsdag 12 september 2018

Fick idag

klart med ännu ett skrivjobb.

Kul!

Johan E.Skoglund

Niccolò Paganini

När violinisten dog fick kan inte begravas på någon kyrkogård då kyrkans ledande man ansåg att en man med sådant violinspel måste vara besatt av djävulen. Nu är han sedan länge begraven. Men när jag lyssnar på hans musik så är den snarare gudomligt vacker.

Johan E. Skoglund

tisdag 11 september 2018

Idag har jag

gjort klart ett skrivjobb. Kul när alla pusselbitar faller på plats och man kan avsluta det.

Johan E. Skoglund

Paul Carrack These days

som äntligen kom med posten idag är verkligen bästa sortens blåsförstärkt  gladpop.

Johan E. Skoglund

måndag 10 september 2018

Fick idag

klart med ännu ett skrivjobb.

Kul!

Johan E. Skoglund

Bloggen mins Stig Nahlbom!

Hans humorsitiska inslag i Expressen läste jag med stor behållning nä jag var liten.

Bloggen lyfter på hatten!

Johan E. Skoglund

fredag 7 september 2018

Läs min text om ordets görare i senasste Kyrkfönstret!

Texten om diaskonerna och deras viktiga arbete hittar du här.

Johan E. Skoglund

torsdag 6 september 2018

Fick

idag klart med två nya skrivjobb.

Kul!

Johan E. Skoglund

onsdag 5 september 2018

Paul Carrack

Har nu släppt en video till årets hittills bästa låt, In the cold light of day. Nya plattan These Days som släpps i övermorgon är givetvis förhandsbokad. En 27 minuter lång video om skivan inspelad i hans studio är också mycket sevärd. Man får höra albumet i bakgrunden och Paul berättar om varje låt när den spelas.

Jag har recenserat mannen då han uppträdde med Rhapsody in rock när Boden Arena invigdes. Att få höra Paul sjungs The living years live utomhus i den ljumma försommarkvällen med ett stort band i bakgrunden är det få saker som slår.

Johan E. Skoglund

Årets Julskivor

Kan man redan nu förbeställa en hel del utav.

Priset till årets mest stereotypa omslag går redan nu till LeAnn Rhimes, för den här godbiten.

Johan E. Skoglund



tisdag 4 september 2018

Bloggen minns Anita Lindman Lamm!

Televinkens mamma har lämnat oss.

Bloggen lyfter på hatten!

Johan E. Skoglund