måndag 9 maj 2022

Läs min recension av Tartuffe i lördagens NSD!

Fulländad upplevelse när Tartuffe tar sig ton

OPERA

Tartuffe

Norrlandsoperan

Gästspel på Norrbottensteatern, Luleå 5 maj kl 19

Att det är 400 år sedan Molière föddes uppmärksammas av Norrlandsoperan som gästspelar på Norrbottensteatern med Kirke Mechems operaversion av "Tartuffe".

Två akter med över två timmars speltid. Originalets lekfullhet har behållits i denna uppsättning med riktigt läcker dekor och kostymer av yppersta klass.

Fredrik Burstedt dirigerar Norrlandsoperans symfoniorkester på bästa sätt rakt igenom. De åtta sångsolisterna är alla mycket skickliga operasångare.

Linus Börjesson gör en skenhelig Tartuffe på bästa sätt. Och även Susanna Levonen i rollen som Elmire, Teasan-Maria Lehmussari som den kvicka husan Dorine,

Peter Kajlinger som den lurade familjefadern Orgon är alla en fröjd för örat.

Oskar Bergström gör en fin fysisk tyst roll. Operan är en fulländad upplevelse mycket tack vare regissören Anne Barslev och det övriga konstnärliga teamet.

Harald Leander har verkligen gjort ett hästjobb med den svenska översättningen inför denna Skandinavienpremiär. Den 96-årige Kirke Mechem säger i programbladet att han är förtjust över att operan sätt upp i Sverige. Och han kan vara mycket nöjd med utförandet. Detta är operakonst på högsta nivå. Det hela börjar pang på med sångare som tar ton och fortsätter så operan igenom. Här finns inga instrumentala partier eller ouvertyr som i klassiska operor vilket kan upplevas både som befriande och en styggelse.

Men Mechem visste verkligen vad han gjorde 1980 när han hade urpremiär på sin första opera.

Att han själv skrev det engelska librettot bidrar till operans sammanhållna helhet. Detta är en helaftonsföreställning som ger full valuta för pengarna i en lika rolig som träffsäker "Tartuffe".

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar