måndag 30 maj 2022

Läs mina texter i Bodenguiden Och NSD!

 I Bodenguiden har ag intervjuat studenter och arrangörerna av  Boden Pride samt är ansvarig för ekonomifrågor och valguiden. Läs tidningen här.


Blandad jojk och körsång av allra yppersta klass

NY CD

Sápmi

Erik Westbergs vokalensemble

Erik Westberg, dirigent

Kompositörer: Jan Sandström, Frode Fjellheim, Kristina Bousard, Katarina Barruk, Mika Makaroff, Johan Märak

Solister: Cecilia Grönfelt, Katarina Barruk


På "Sápmi" bjuds det på den patenterade blandning av jojk och körsång som blivit något av ett signum för Erik Westbergs vokalensemble.


Ljudet är som alltid av yppersta klass, inspelat i Studio Acusticum och Hortlax Kyrka. Ett extra plus för den fysiska skivaskens formgivning. Konstnären Tomas Colbengtsons "Máttararáhhká" som pryder omslaget är mycket vackert. Och att det i det välfyllda cd-häftet finns info om konstnären och hans verk gör totalupplevelsen ännu större. Cd-häftet är fullproppat med information, på engelska och nordsamiska, sångtexterna finns även översatta till svenska.

Vokalensemblens huskompositör Jan Sandström bidrar med flera läckra stycken där han samarbetat med samiska jojkare. Även norske Frode Fjellheim är flitigt representerad på skivan både som driven kompositör och dito solist. Även de kvinnliga tonsättarna Kristin Bousard, Katarina Barruk samt Mia Makaroff bjuder på klangrika kompositioner. Körens egna Cecilia Grönfelt är fin solist i två verk. Katarina Barruk dito i två satser i sitt eget verk.

Detta är ännu en i raden av starka utgivningar från Erik Westberg och hans sångare, full av förstagångsinspelningar. Musik med en inneboende puls och flyt som gör det omöjligt att värja sig mot dess inneboende kraft.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar