torsdag 13 oktober 2022

Läs min recension av Erik Westbergs vokalensemble i dagens NSD!

Angenäm men alldeles för kort Alfvén-hyllningNY CD

Erik Westbergs vokalensemble

Erik Westberg, dirigent

Hugo Alfvén:

Papillon
När Erik Westbergs vokalensemble deltar i hyllningskören för Hugo Alfvén görs det med en nyinspelning av 20 av tonsättarens sånger för blandad kör.

Hugo Alfvén både skrev egna melodier och arrangerade välkända folkvisor som "Uti vår hage". Flera av sångerna gör här sin premiär på skiva. Detta är nordisk nationalromantisk körlyrik när den är som bäst. Musik att avnjuta långa sommarnätter ute i naturen.

Sångerna är oklanderligt framförda och dirigerade. Sopranen Terese Olsson och barytonen Andreas E. Olsson är fina solister.

Om någon undrade vad körsång är för något är detta den skiva man bör ta fram och spela upp som ett illusoriskt exempel. Detta är musik som är omöjlig att inte tycka om. För den som vill gräva djupare i texterna ingår de även i det välfyllda texthäftet.

Enda smolket i den musikaliska glädjebägaren är att skivan klockar in på blott strax under 47 minuter. Man vill ha mer. Och med den drucknes envishet. Kan vi få information om sångerna och Alfvén på svenska? Det är en skam för vårt svenska kulturarv att allt är på engelska. Skärpning!

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar