fredag 18 november 2022

Läs min recension av NKO i gårdagens NSD!

Fantastiskt uruppförande som visar hornets kraft

Norrbottens kammarorkester

Alec Frank-Gemmill, solohornist och dirigent

Studio Acusticum, Piteå

16 november klockan 19

Att bevittna ett uruppförande är alltid lika spännande. Ett extra plus är om tonsättaren själv är på plats. Så är fallet i Piteå när det är urpremiär på Jeremy Thurlows "Crooked consort".

Han berättar under den matnyttiga konsertintroduktionen om verkets tillblivelse. Och hornets historia. Och de olika typerna av horn solisten skall spela på. Han har utökat originalets uppbackning för hornet från stråkkvartett till kammarensemble. Ett fantastiskt stycke musik, där solisten verkligen visar på hornets inneboende kraft. Man hör tydliga ekon från posthorn, jakthorn och militära signalhorn.

Kvällens solist tillika dirigent Alec Frank-Gemmill leder orkestern med den äran och spelar horn så det står härliga till, både i uruppförandet och i Georg Philipp Telemanns hornkonsert. Telemanns "La Bizarre" är en pigg orkestersvit som passar utmärkt ihop med hornkonserten. Barockt bra! Kate Hearne glänser på blockflöjt. Fågelsång på lergökar och fotstamp är läckra inslag. Detta är musik som är totalt omöjlig att inte tycka om och ryckas med av. Perfekt musik för avkoppling.Alec Frank-Gemmill inleder andra halvlek med ett sprittande tal till publiken. Man charmas totalt av kvällens två gästande genomtrevliga engelska gentlemän.

Avslutar kvällen gör Ralph Vaughan Williams "Fantasia över ett Tema" av Thomas Tallis. Ett välklingande stycke som passar kammarorkestern som hand i handske. En fin hyllning till 150-årsjubilaren. Men att återigen få höra Norrbottens kammarorkester under ledning av en man spela verk av tre vita män känns inte särskilt spännande. Men det fråntar inte kvällens slutbetyg. Toppklass rakt igenom.

Johan E. Skogund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar