måndag 21 november 2022

Läs min recension av Pedro Martins i lördagens NSD

Mustig musik med mästerlig Martins

Pedro Martins

Norrbotten big band

Studio Acusticum, Piteå

18 november klockan 19

Årets composer in residence, den unge brasilianske jazzgitarristen Pedro Martins, bjuder ihop med Norrbotten big band på en mustig musik.

Det räcker att höra de inledande tonerna på elgitarr för att vilja få ín en solstol och en paraplydrink. Martins är lika skicklig gitarrist som sångare och låtskrivare. Han är en modern Sivuca. Huskompositören från 2019 Genevieve Artade gör ett bejublat inhopp som kör/duettsångerska kvällen igenom.

Joakim Milder, Norrbotten big bands konstnärlige ledare, dirigerar musikerna som alltid med van hand. Bandets för oss jazzälskande norrbottningar idel välkända namn bjuder på många hörvärda solistinsatser. Att det inte är något mellansnack eller namn på låtarna gör absolut ingenting. Det här är musik med influenser från The Beatles, funk, och givetvis Martins eget hemland med samba och bossa nova. Det bjuds både på snabbare tongångar och lugnare låtar.

En hudnära duett mellan Pedro och Genvieve, som de skrivit tillsammans och då bandet får vila, sticker ut. Martins mjuka sång är i skön kontrast till hans energiska gitarrspel. Att han skyller bristen på mellansnack på blyghet märks inte under konserten. Det var länge sedan Norrbotten big band och gäster var så här spelhungriga.

Slagverkaren Amoy Ribas och trumslagaren Jeremy Stacey är sköna, svängiga nya bekantskaper. Så också trombonisterna Agnes Darelid och Kristian Persson, som båda bjuder på störtsköna solon.

En resa till Brasilien är precis vad man behöver här mitt i mörka november, om än den bara varar i 70 minuter. För att citera Povel Ramel: Underbart är kort, alldeles för kort.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar