måndag 20 november 2023

Läs min recension av Ambrose Akinmusire i lördagens NSD!

Härligt hörvärt och innovativt


MUSIK

Ambrose Akinmusire

Norrbotten Big Band

Studio Acusticum, Piteå

Fredag 17 november kl 19


Det är alltid lika spännande att få höra vad årets composer in residence totat ihop för Norrbotten Big Band.


Den amerikanske trumpetaren och kompositören Ambrose Akimuaire är inget undantag. Hans närvaro på scenen gör honom till ett med hans musik.

Joakim Milder leder som vanligt bandet med den äran. Det bjuds på livsbejakande solon från många av den 16 musiker starka ensemblens skickliga musiker.

Att det inte förekommer något mellansnack eller presentation av vad styckena heter känns lika befriande som musiken själv. Detta är musik som bara är bra. Här behövs inga etiketter eller annat kategoriserande. Lyssna och njut från första till sista tonen. Precis som stor konst skall vara.

På storbandets sociala medier finns intressanta filmer där Ambrose Akimuaire passionerat berättar om skaparprocessen och sitt förhållande till musiken. Hans idé om att inte berätta något om hur han vill ha musiken framförd innan musikerna första gången får se noterna och ha den som medskapare hörs verkligen i framförandet. Ja, det är Ambrose Akimuaires musik men den blir ändå till allas när den framförs. Både musikanternas och publikens.

Kvällens huvudperson är en lika skicklig kompositör som trumpetare. Han bemästrar sitt instrument till fullo vilket han bevisar vid flera hörvärda tillfällen. Bättre än så här kan knappast modern innovativ storbandsjazz låta. Alla inblande måste haft jättekul under repetitionerna. Det hörs tydligt hur spelglädjen lyser igenom. En glädje som sprider sig till den lika diggande publiken.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar