tisdag 20 oktober 2009

Recension Nils Hanson Grävande journalistik

Nils Hanson under flera år redaktör för, numera reporter, på SVT:s granskande flaggskepp Uppdrag granskning har gett ut boken med den självförklarande titeln Grävande journalistik. Hansson har mångårig erfarenhet av grävjobb på flera stora redaktioner innan och han känner många av våra mest kända grävare vilka alla bidrar med egna exempel på hur de har arbetat. Boken är en grundläggande genomgång av vilka lagar och regler som gäller. Hur begär man ut uppgifter från myndigheter? Vad gäller rörande sekretess? En fyllig notapparat med hänvisning till konkreta beslut från JO och domstolar gör det hela till en guldgruva för den som vill överklaga ett beslut och behöver råg i ryggen.

Hur några av senare års mest uppmärksammade granskningar hos Uppdrag granskning genomförts bidrar till den spännande läsvärdheten. Källskyddet ges en grundlig genomgång och i tre separata appendix ger experter inom varje område handfasta tips på hur man granskar person, företag och EU.

En mycket intressant och läsvärd bok. Lättläst och välskriven. Kan varmt rekommenderas till alla som vill lära sig mer om hur man får fakta till en story.

Betyg: JJJJJ

Skall bli spännande att få sätta tänderna i medierådgivaren Paul Ronges ”motbok” När Janne Josefsson ringer.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar