fredag 30 oktober 2009

Recension Soundcheck Jack Cortner big band & Marvin Stamm

2009 ser ut att bli ett bra storbandsjazzår på skivfronten. En i raden som gör detta faktum är Jack Cortner Big bands nya skiva ihop med trumpetaren Marvin Stamm. Deras förra skiva ihop Fast track var så bra att det fanns bara en väg att gå. Göra en ännu bättre skiva. Fast Track var tänkt som en engångsföreteelse men glädjande nog valde man att fortsätta samarbetet på nya skivan Sound Check.

Originalkompositionerna av Jack är här färre, bara två. Resterande nio nummer är standards han arrangerat på ett mästerligt vis. Ellingtons Caravan svänger så det svartnar. Det gör även Gershwins Strike up the band och Herbie Hancocks Casntaloupe Island. Ennio Morricones oerhört vackra tema till filmen Cinema Parradiso blir till en riktig femetta som jazzballad där Stamm’s lyriska flügelhornsolo tar stycket till nya höjder. Bandet består av några av New Yorks främsta jazzmusiker och de bjuder på en tighthet och samspelhet av sällan skådat slag.

En fantastisk skiva som inte nog kan rekommenderas. Jag vågar inte tänka på vad som eventuellt väntar på en tredje skiva.

Behöver jag påpeka att betyget blir: JJJJJ?

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar