torsdag 14 mars 2013

Recension Tomtens boxar


Tomten levererade både en cd-box och en slant under granen för styvt 3 månader sedan.

För slanten införskaffades en annan efterlängtad Cd-box. Recension av dem båda kommer nedan.

Povel Rammel gav på 1970 talet ut en lp-box kallad Knäppupplevelser som samlade höjdpunkter ur Knäppupps historia. I boxen ingick även ett tjockt texthäfte med personliga kommentarer om de olika förställningarnas tillblivelse signerad mäster Rammel själv. Han son Mikael, som jag har haft nöjet att se och recensera live var med både då originalvinylversionen och den nya CD-utgåvan färdigställdes. På den nya versionen bjuds på flera skivpremiärer ur Knäppupps digra arkiv.

Alla de klassiska knäppuppaktörerna som Martin Ljung, Britta Borg, Gunwer Bergkvist m.fl. är flitigt representerade och det är kul att läsa Povles självutlämnande texter om skapelseprocessen. Det är också  så att Povel j u inte var så uttalat politisk eller dagsaktuell i sina satiriska samhällsobservationer så många av hans  ordstinna kupletter, sketcher och monologer håller än idag.
Ljudkvalliten är inte alls dålig men på vissa nummer stämmer inte tidsangivelserna vilket är dåligt. Dåligt är också bristen på viss information om de medverkande.  Särskilt när de gäller de nummer som inte fanns med på originalutgåvan och som Povel av naturliga skäl ju nu inte efter sin bortgång kan kommentera.
Men detta är bara randanmärkningar. Detta är 10 cd-skivor sprängfyllda med omistlig svensk nöjeshistoria som ingen som har intresse av genren bör vara utan. Tack till Knäppuppexperten Jan Bruer som sett till att denna nöjespärla återigen finns tillgänglig för en bredare publik.

För tomtens slant beställdes en annan 10-cdbox. Den här gången från utlandet, Ladies and Gentlemen... Mr. B. B. King. Denna box som spänner över hela blueslegendens karriär från 1948 fram till hans senaste studioalbum på 2000-talet. Förutom tio fullmatade cd-skivor sprängfulla med utsökt njutbart bluesgodis ingår även en bok med hårda pärmar som berättar om hans karriär och levererar fakta om varje låt. Mumma för statistiknörden att lösa vem som spelade vad var och när det hela spelades in.
Få artister har som B.B. haft en så lång och konstant bra karriär där dipparna är få. Hans mästerliga röst och gitarrspel är kittet och den röda tråden som länkar samman materialet oavsett om han kör solo eller sammarbetar med exempelvis Rolling Stones, Eric Clapton, U2,Elton John, Robert Cray, Etta James, Bonnie Raitt, Gary Moore eller Bobby Blue Bland. Oavsett om det är live eller studioupptagningar.

Boxen finns att få tag i överallt i en enklare fyra-cdversion men amazon säljer exklusivt en dyrare variant med sex yterliggare skivor. Även detta en finfin box att njuta av på lediga stunder.                         

Betyg;  JJJJJ

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar