måndag 8 december 2014

Läs min recnsion av Malena Ernman & Mikael Samuelson i fredagens NSD!

Ernman bjuder på härlig julstämning

Malena Ernmans julkonsert I decembertid anno årgång 2014 är en rapp och pigg show i två välklingande akter. Visst, här finns några nummer som är rena gäspningar men på det stora hela så är det en härlig julstämning som bjuds av kvällens vana estradörer.

Och mycket av den nytändning som årets show innebär kan tillskrivas en enskild person, Mikael Samuelson. Med sin tordönslika tenorstämma fullkomligt äger han scenen oavsett vad han gör. Evert Taubes Knalle Juls vals med keps och gran i högsta hugg, En vintervisa av Carl Michael Bellman, Faster Ulla på besök från Sydeuropa eller Kapten Roffe i Sjömansjul på Hawaii. Det var länge sedan vi bjöds på en entertainer med en sådan bredd som Samuelsson.

Och för att inte tala om Nattens musik ur Fantomen på operan och Ninne Olssons fina svenska text till O helga Natt. Det är absolut och totalt vokal perfektion som man sällan får möjlighet att uppleva. Ens live. Och hans tolkning av Alf PröysensJulkvällsvisa är gripande i ordets rätta bemärkelse.
Det är också titelmelodin, skriven av Malena och hennes make Svante Thunberg med den fina textraden om att "Kanske mörkret bara är skuggorna av tidigare generationer som vakar över oss".
Flöjtisten Janne Bengtsson, gitarristen Mats Bergström och damerna i Svenska stråkensemblen är det charmerande kompet som genommusikaliskt genomgående gnistrar och glimmar likt de stjärnor som projiceras på den mörka väggen bakom dem. Utsnittet ur Antonio Vivaldis Vintern är fin, likaså Mats Nilssons Christmas love songmed Jan Bengtsons vackra flöjt i framkant.

Countingmiraclesoch Santa Lucia är två fina duetter mellan Malena och Mikael. Även om Ernman bjuder på alltifrån joddel, till wailande och scatsång är det ändå Samuelson som stjäl showen.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar