torsdag 16 april 2015

Läs min recension av Oslo Styrkekvartett i dagens NSD!

Strålande stråkkvartett!

I kom till Casino finns det en sketch där en av komikerna undrar om han får spela Barndomshemmet på fiol. Visst får du det svarar en annan. När violinisten spelat några sekunder får han höra; Usch så tråkigt du spelar. Ja, jag hade en sådan tråkig barndom. Denna dialog hade inte kunnat framföras av medlemmarna i Oslo Strykekvartett. 

Geir Inge Lotsberg och Liv Hilde Klokk på violin, Arne Sandbakken på viola samt Øystein Sonstad på cello har alla en smittande sprittande spelglädje även i de mer allvarsamma delarna av programmet att tråkigt? Nej, så kan de inte alls spela.

Tre verk från den klassiska repertoaren stod på kvällens konsertmeny. Inleder gör Ludvig van Beethovens stråkkvartett nr 11 i där vi får oss till livs 20 täta tempoväxlande minuter. Sällan har fyra musiker spelat kammarmusik med sådan känsla och inlevelse. Se bara på hur cellisten tar i med hela kroppen och fullkomligt blir ett med sitt instrument och med musiken.  

Efter en briljant Beethoven följer en lika andäktigt vacker Anton Webern. Det är tio känslofyllda minuter i dennes Långsam sats för stråkkvartett i ess-dur.

Franz Schubert skrev sin Stråkkvartett i G-dur bara några decennier efter det att Beethoven komponerat sin elfte.  Så intressant då att få höra hur musiken utvecklats under denna tid.  Det är en suverän superb Schubert vi möter i denna trollbindande tolkning där smäktande stråkspel blandas med mer påträngande partier för att tillsammans formera en angenäm avslutning på kvällen. 

Kammarmusikföreningens ordförande Åke Hansson inleder kvällen med att be om mer medlemmar i föreningen och fler sponsorer. Och så rätt han har. För att få njuta av en sådan här strålande stråkkvartett måste faktiskt någon stå för fiolerna.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar