måndag 29 februari 2016

Läs min text om militärövningen Vintersol i senaste Guiden Boden!


Vintersol - viktig övning för försvaret

Det är en klar dag första söndagen i februari när Guiden möter upp Mats Carlsson, informatör vid I 19, som tar med oss ut i terrängen runt Brännberg för ett besök på övningen Vintersol.

Förövning inför Cold Response

Vintersol har anordnats årligen under flera års tid och är i år en förövning till den stora övningen Cold Response som anordnas i Norge i början av mars då Sverige med 2000 av totalt 15000 medverkande är ett av de 15-tal länder som deltar.  I Vintersol medverkar totalt drygt 1000 personer. Övningsområdet är på och vid Bodens södra skjutfält, på försvarets egen mark, men också vid Brännberg där man med markägarnas tillstånd övar på deras marker.

Förutom soldater från Boden medverkar förband söderifrån. Man har delat upp sig i två stridande parter, röd och blå där den ena anfaller och den andra försvarar sig. Vårt första stopp ute i terrängen blir hos ena sidans stridsledningscentral, fem man som befinner sig i ett stridsfordon 90 av ledningsmodell.  En lucka öppnas där bak och vi får en pratstund med Jesper Kallin, ställföreträdande bataljonschef. Hans grupp har gått på sitt pass för två timmar sedan och kommer att befinna sig i fordonet det närmaste dygnet. De äter mat som värms kemiskt i en påse inne i fordonet där de även får vila om så behövs. Det enda som sker utanför fordonet är toalettbesök som man gör i naturen. Ett ledningsfordon har ingen kanon men som alla soldater är de beväpnade med automatkarbiner. Det som ständigt hörs är radiotrafiken som oavbrutet pågår på fyra olika nät. Centralen basar över två kompanier och flera fristående plutoner, totalt 300 -350 man.

Vidare mot Brännberg

Vi följer efter bataljonsövningsledare Per Carlsson som kör framför oss och åker genom Brännberg och stannar till vid den gamla sågen. Här finns trupper som inte är längst fram vid frontlinjen vilket gör att de har tid att prata med oss. Per Carlsson fäller upp en bärbar dator på motorhuven på sin bil och tar fram digitala kartor som i realtid visar hur de olika förbanden rör sig. Markstridsskolan med sin stridsträningsanläggning övervakar alla fordon med sändare och all radiotrafik spelas in så att när övningen avslutats kan man ha utvärdering för att se hur det hela avlöpt gentemot satta mål. Vad fungerade bra och vad kan bli ännu bättre?

Efter kartgenomgången tar vi sikte på en stridsvagn där en lucka i taket öppnas. Ut tittar vagnchefen Richard Zakrisson. Han är inte heltidsanställd av försvaret utan rycker in då och då vid sidan av sitt civila jobb. Han förklarar hur de bott i tält under natten som de själva fått resa och ta ner. Sedan fraktar packgruppen utrustningen vidare till nästa sovplats.

I ett annat stridsfordon finns driftstödsgruppen. De hjälper till om andra fordon råkar ut för problem. Ställföreträdande plutonchef Evelina Bertilsson och systemtekniker William Dahlström kommer ut för en pratstund och fototillfälle. – Vi är en sammansvetsad grupp på sju personer inne i vagnen intygar de båda. Bara vi får i oss mat så går det bra säger de och skrattar. De gillar verkligen att öva och ser fram emot både denna övning och Norgeresan i slutet av februari. Sedan går färden vidare ut i terrängen där vår fotograf får möjlighet att fotografera de två sidorna som strider mot varandra.

Övningsledaren vill sätta Boden på kartan

Några timmar senare så slår vi oss ned inne på Artilleriregementet för en pratstund med I 19:s regementschef Mikael Frisell som är övningsledare under Vintersol. Han är nyss hemkommen från Enköping där han följt en annan övning under lördagen där personal ur två av I 19:s hemvärnsbataljoner deltagit. Det är oerhört viktig för Frisell att själv vara med ute på övningen.
– Det är viktigt att jag som övningsledare följer övningen och deltagande förband, de behöver också bli uppmärksammade i sin verksamhet.

Efter vårt möte bär det av för honom ut i övningsterängen. Mikael Frisell är även övningsledare för alla svenska förband under Cold Response. En finsk officer som ska delta i Cold Response i Norge kommer på besök till Vintersol och Frisell hoppas kunna locka hit finska förband på övningar i framtiden.

Övningen är viktig för att vässa Försvarsmaktens vinterförmåga och kunna samträna de svenska förbanden inför Cold Response. Det som framhålls i senaste försvarsbeslutet är bland annat vikten av att öva väpnad strid mot kvalificerade motståndare. De förband som kommer söderifrån hit är mycket imponerade av Boden och Bodens garnison. Något som gläder övningsledaren som vill sätta Boden på kartan och stärka varumärkena Boden, Bodens garnison, Norrbottens regemente och Artilleriregementet. 2017 hoppas man på ett ännu större deltagande i övning Vintersol. Då är övningen även slutövning för de soldater som genomfört sin militära grundutbildning och krigsförbandsövning för en av de mekaniserade bataljonerna vid I 19.

När avslutningsvis Mikael Frisell får berätta ett eget övningsminne i vintermiljö så får det bli från övningen Snöstorm i Norrbotten 2001 då värmen i stabshytterna slutade fungera i – 35 grader och man fick stå i sovsäckar. 
Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar