måndag 14 november 2016

Läd min recnesion av Anne Mette Iversen/NBB i dagens NSD!

Iversen imponerar och vi ser fram emot CD:n

När Anne Mette Iversen ställer sig framför Norrbotten big band bjuds det på två timmar högoktanig nyskriven jazzmusik. Det som kännetecknar kvällens musik är att den är genomkomponerad. Här finns inga onödiga detaljer eller skavanker. Från första till sista tonen är det tolv väldigt genomtänkta stycken Anne Mette Iversen komponerat för bandet.

Den tredje composer in residence är den bästa storbandet haft. Anne Mettes musik är klassisk jazz när den är som allra behagligast att lyssna på. Lika uttrycksfull som hennes musik är de tankegångar om musiken och kompositions- och arbetsprocessen ihop med storbandet som hon delger oss i det välfyllda programbladet.

Att ta de fyra årstiderna som inspiration är ett genidrag av sällan hört slag. Det finns så mycket i dessa årets fyra delar att ösa ur, vilket verkligen Iversen gjort då hon skrivit denna musik.
Den inledande våren med "The Big (Band) Bang I och II" tonmålar fint de glada vårkänslorna. Sedan följer hösten där "Dance of the Time #1 och #2" till fullo har lyckats fånga höstens inre väsen, dess skönhet och melankoli.

Sommaren bjuder på fyra fina delar där "Vitaminas" får en att tänka på nyskördade sommargrönsaker i sin ysterhet. "Mirrors on the Sea", "A Lighthouse Blinks in the Northern Sky" och "Fallin’ Piece" är också de tankeväckande och ger upphov till att många glada sommarminnen återuppträder på näthinnan när de spelas.

Åter till hösten där "Swing of the Time" är ett skönt svängande stycke. Vintern är en magnifik sista del där "The Bechstein Ballad" och "The Big (Band) Crunch" återigen lyckas få en årstid att återspeglas i jazzmusik. Sedan avslutas det hela med "The Ice Peace". Här har Anne Mette Iversen skrivit ett enkelt tema som bandet fint på egen hand gör vad de vill med.

Bandet är i absolut högform denna kväll. Vilket krävs för att spela denna maffiga jazz. Både blåsare och kompet bjuder på många svinbra solistinsatser. Men detta är en arbetsseger där alla på scen är lika betydelsefulla oavsett om de spelar solo eller ej.

Anne Mette Iversen är lika duktig dirigent som kompositör och det skall bli kul att få återuppleva denna kväll när den kommer ut på skiva nästa år. Imponerande!

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar