lördag 12 november 2016

Läs min recension av Terés Löf i dagens NSD!

Mästerlig Mozart-afton med Terés Löf vid flygeln


Den 5 december i år är det 225 år sedan Wolfgang Amadeus Mozart dog. Så det är en aktuell jubilar som Terés Löf väljer att spela musik av denna kväll. En som inspirerats av Mozart är den svenska poeten Göran Sonnevi vars dikter fint reciteras av eleverna Emelie Brander, William Väänänen och Marcus Fredriksson från Björknäsgymnasiets estetiska program. Det blir en fin kontrast mellan det upplästa och det spelade.
Musikaliskt bjuder kvällen på pianomusik från hela Mozarts liv. Vi får höra March nr 1 C-dur K.408, Sonat C-dur K. 545 och Adagio h-moll K.540 innan paus. Efter denna spelar Terés Löf Fantasie d-moll K.397, Sonat Ess- dur K. 282 och avslutar med Sonat F-dur K.332.
Terés Löf är en mycket skicklig pianist och det är en fröjd att både få se och höra när hon till fullo hänger sig åt denna tidlösa musik. Hon spelar verkligen med hela kroppen och som åhörare rycks man totalt med i dessa fantastiska framföranden.
Detta är en sådan där sällsynt magisk kväll där alla bitar faller på plats och utövare och instrument blir ett med varandra och gränsen mellan dem båda börjar suddas ut. Att plocka ut några delar ur musiken och peka på unika höjdpunkter låter sig svårligen göra. Det var ett konstant flyt under denna mästerliga Mozart-afton. Punkt.
Programbladet är också det något alldeles extra med välformulerade texter som sätter in de sex Mozart-verken i sitt sammanhang rörande tonsättarens liv och hur de komponerades. Föredömligt pedagogiskt och spännande. Detta var den andra konserten i en serie. En tredje är redan inbokad och det planeras åtta konserter totalt. Vi får hoppas att det lyckas med det för denna sprudlande pinaovitamininjektion kan man aldrig få för höga doser utav.


Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar