måndag 7 november 2016

Läs min recension av Jojje/NBB i dagens NSD!

90 omistliga jazzminuter med "Jojje"

Jojje 70
Norrbotten big band & Jojje Wadenius

(Prophone/Naxos)


Samma ord som avslutade min konsertrecension av detta projekt, "Wow Wadenius", är lika sanna när det släpps på skiva. Åtta specialskrivna kompositioner av idel ädel nordisk jazzadel och gamla Made in Sweden-dängan "Snakes in a hole" för att fira jazzgitarristen Jojje Wadenius 70-årsdag. Höstens tredje skiva med Norrbotten big band är den absolut bästa av de tre.

En lyxig dubbel-cd där man verkligen inte sparat på krutet. Långa texter av Jojje själv och kommentarer från alla inblandade kompositörer där de beskriver bakgrunden till sina verk kröner skivans texthäfte. Allt är på svenska utom ett danskt och ett norskt bidrag.
Kul också att tre av åtta bidrag är skrivna av kvinnor i en annars mansdominerad
jazzkompositörsvärld.

Vissa skivor vill man spela om och om igen för att upptäcka alla nyanser av musiken. Här vill man spela den om och om igen för att musiken är så väldigt bra. Både skriven och framförd. Wadenius stilsäkra sylvassa gitarrspel sitter som en smäck i fronten. Norrbotten big band bidrar med störtsköna stabila bakgrunder och underbara solon från blåsare, bas. Detta är 90 omistliga jazzminuter framförd av 16 omistliga jazzmusiker under Joakim Milders omistliga ledning.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar