onsdag 15 februari 2017

Läs min recension av Nils Klöfver i dagens NSD!

Pedagogisk perfektionism

KONSERT
Altgitarren 50 år Nils Klöfver Luleå kammarmusikförening Kulturens hus Måndag den 13 februari

När Nils Klöfver äntrar scenen ihop med sin altgitarr bjuds det på en spännande historia om detta 11-strängade instrument berättad i både ord och ton. Hans superba spel blandas med ett mellansnack som verkligen får en att bli intresserad och vilja höra mer. Sällan har väl Carl Malmsten, Andres Segovia och en tandläkare figurerat i samma historia. Berättelsen om gitarristen Per-Olof Johnson och gitarrbyggaren Georg Bollin innehåller alla element som en god historia bör innehålla.
Och när en sådan gudabenådad berättare levandegör den så blir den än mer levande.

Johan Sebastian Bachs första svit för solocello gör sig lika bra för gitarr, vilket Klöfver fint demonstrerar i framförandet av Göran Söllschers angenäma arrangemang av den. Och preludiet ur Bachs "Lutsvit" i E-dur har sällan låtit så här angenämt.

Sedan fortsätter resan genom historien med alltifrån Eric Saties första "Gymnopedi" till folkmusik och Beatles "Ellenor Rigby".

Vad gäller gitarrmusik så är stämningen oerhört viktig. Den var på topp under hela kvällen. Klöfvers egna arrangemang på "Greensleeves" och "Gammal fäbodpsalm" tar oss med till en lägereldstrubadur för länge, länge sedan. Och hans egen komposition "Revoloving rondo" är riktigt läcker.

Detta är en kväll som bjuder på pedagogisk perfektionism uti fingerspetsarna. Detta borde göras som skolkonserter och bli en obligatorisk del i musikundervisningen.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar