fredag 12 maj 2023

Läs min recension av Fred Holmlund i gårdagens NSD!

Briljant bodensare vars flinka fingrar fascinerar

MUSIK

Fred Holmlund

Från Bach till Gärdestad

Kulturens hus Luleå, lilla salen

Onsdag 10 maj klockan 19

Bodensonen Fred Holmlund tog sitt pick och pack till Malmö där han numera är bosatt, för studier först vid musikkonservatoriet i Köpenhamn och nu diplomutbildning i Malmö.

Glädjande nog tog han med sig sin gitarr vid onsdagens återbesök i Norrbotten. Han bjuder under rubriken "Från Bach till Gärdestad" på ett varierat program. Årets polarpristagare Arvo Pärts "Für Alina" är minimalistisk musik när den är som bäst.

Štěpán Raks "Tre ryska valser" är precis som Pärt nutida musik. Ungdomens resor i det vidsträckta landet i öster är perfekt musikalisk inspiration Johann Sebastian Bach 3 satser ur cellosvit nr. 6 gör sig lika bra på gitarr som på cello. Barockt bra. Gitarren är verkligen ett instrument som passar till olika typer av musik.

Ted Gärdestad syntes ju ofta med en akustisk gitarr i knäet ackompanjerande sig själv. Så att framföra två av hans vackraste sånger från sista skivan, "För kärlekens skull" och "I den stora sorgens famn", på gitarr är helt logiskt. Musikens inre själ hörs tydligt.

Napoleon Coste Le Depart och Sergio Assads "Suite Brasiliera Nr. 4" och "Aquarelle" är klassisk gitarrmusik när den är som bäst. Extranumret likaså. Musik lika glädjefylld som själfull. Den ystra våren i toner.

När Fred Holmlund greppar gitarren och börjar spela får man med ens en lust att börja räkna fingrar. Har han verkligen bara tio fingrar? Hans skicklighet går inte att ta miste på. Tekniken är en fröjd att studera.

Mellansnacket är avslappnat kul. En toppenkväll rakt igenom, helt enkelt, där Freds flitiga flinka fingrar fascinerar.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar