måndag 8 maj 2023

Läs min recension av Norrbotten Neo i dagens NSD!

Konsert som förmedlar hopp om livet och framtiden

MUSIK

New Sweden

Norrbotten NEO

Dirigent: Petter Sundkvist

När Norrbotten NEO än en gång bjuder in till New Sweden är det en ensemble som går en osäker framtid till mötes. Denna osäkerhet hörs dock inte i spelet.

Petter Sundkvist och musikerna lyckas verkligen förmedla hopp om livet och framtiden i den nyskrivna, specialbeställda musik som utgör stommen i konsertens program. "Red Box Essay" av Mikael Edlund är ett långsamt meditativt verk med Nikolay Shugaevs läckra solocellospel i introduktionen. Jenny Hettnes "As they flutter about" för elektronik och basklarinett är komponerat i nära samarbete med Robert Ek. Det blir ett läckert ljudlandskap bakom Roberts alltid lika klangrika klarinettspel.

Ylva Freds "Come back soon" är en fint formulerad hälsning till NEO med tydliga folkmusikinslag. Adrian Knights "Dead in the Water" från 2014 som här får sin Sverigepremiär är ännu ett verk för blåsinstrument och elektronik. Här är det Sara Hammarströms följsamma basflöjtspel som klingar mot den elektroniska bakgrunden. Stycket är New age-musik och man väntar spänt förgäves på när valsången skall komma in.

Hur mår pianokonserten 2023? Tackar som frågar, alldeles utmärkt, blir svaret om du frågar Jan Sandström. Hans tredje opus i genren "Nostalgia" som avslutar konserten är också dess absoluta höjdpunkt. Mångsidige Mårten Landström har här verkligen fått något att bita i. Och som han biter tag i musiken ihop med Neos övriga sex medlemmar.

Den fjortonde upplagan av New Sweden visar ännu en gång vilken spjutspetsensemble Norrbotten NEO är när de bjuder på en bred palett av moderna fascinerande svenska samtidstonsättare.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar