torsdag 25 maj 2023

Läs min recension av Galgenlieder i NSD!

Spelskickligt – men inte spontant

OPERA

Galgenlieder

Norrlandsoperan

Ebeneser, Luleå

Torsdag 25 maj klockan 15

Den tyske poeten Christian Morgensterns diktsamling "Galgenlieder" från 1904 är ute på turné med Norrlandsoperan. Sofia Gubaidulinas tonsättning framförs av operasångerskan Annie Foon uppbackad av slagverkaren Ryan Packard och kontrabasisten Jan-Emil Kuisma.

Två musiker i blågrå kaninöron och röda lacktofflor? Check. En beslöjad sopran med röda sammetsstövlar och en porträttlik avgjutning av sitt eget huvud? Check. Ett sexpack öl? Check. Två spelkort? Check. Inleds det hela med att de tre medverkande ligger på golvet och asgarvar i några minuter? Check. Föreställningen tickar verkligen i alla boxar för en timmes tät tur till ett absurdistiskt fluxusrike. Här bjuds på en rejäl drogfri tripp in i annorlunda land. Musikerna är mycket spelskickliga och sopranen sjunger oerhört vackert. Alla tre är oklanderliga gestaltare. Men allt, in i minsta ton och rörelse, är så genomtänkt att spontaniteten och livekänslan helt försvinner ibland. Spontanitetsnivån ligger helt på noll rakt igenom. Och det är tur att föreställningen klockar in på mindre än en timme. Mer minimalism än så här är i mesta musikaliska laget.

De absurda dikterna med 100 år på nacken är fint översatta till svenska i det lilla programmet. En turkos liten poesibok att ta med hem och läsa noggrant. Vad är det för skillnad på det galet geniala och genialisk galenskap? Det är bara en av många frågor som lämnas obesvarade efter denna upplevelse. Och bäst är nog så. Alla frågor skall inte kunna besvaras.

Johan E. Skoglund

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar