torsdag 15 september 2011

Recension Olle Adolphson Tystnaden smyger som en katt

Ibland tar det långt tid innan man pressenterar en recension av en skiva. Så är det med Olle Adolphson-boxen. Jag fick den i födelsedagspresent förra sommaren men först nu kommer en recension på bloggen. Nåja, den som väntar på något gott.

Som vanligt när det gäller boxar är det ett porträtt i helfigur som levereras. 10 cd-skivor, 1 dvd samt en tjock bok om Olle gör detta till en veritabel gulgruva för visälskare. Oerhört mycket är tidigare outgivet bland annat en hel del ur Sveriges radios arkiv. Det är även fascinerande att se vilken visforskare Olle var som sjöng in och återupptäckte äldre poeter och vismakare.

Som kalenderbitare imponerar även den fullödiga informationen om musiker, inspelningstillfällen med mera. Det hela bidrar till boxens musikhistoriska värde. Att bläddra i boken är lika spännande som intressant. Den medföljande DVDn är också synnerligen sevärd. En egensinnig poetisk film på en halvtimme gjord av Olle själv i början av 1990-tlaet och en 40 minuter lång vårkonsert från 70-talet slut, där Olle och hans gitarr är i högform.

Även andra artisters Olle-tolkningar fascinerar. Att Cilla Black spelat in det gåtfulla folket på engelska var en nyhet i alla fall för mig. Givetvis finns Olles alla klassiker med här men med 266 spår så blir det några upprepningar men även plats för en hel del mindre kända godbitar.

Mums fillibabba!

Betyg; JJJJJ

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar