tisdag 13 september 2011

Recension Sonya Hedenbratt 1951 - 1956

Lasse Zachrisson på Vax Records gör verkligen en kulturgärning när han ger ut äldre svensk jazz och populärmusik i välfyllda återutgåvor. Dubbel-cdn med Sonya Hedenbratts tidiga jazzinspelningar från 1950-talets början är sannerligen inget undantag.

Remastringen gör att dessa inspelningar verkligen låter fräscha. Men mycket beror också på Soynas fantastiska röst och hennes lysande medmusikanter. Idel ädel jazzadel såsom Putte Wickman Lars Gullin, Bengt Halberg, jan Johansson, Dompan och Siljabloo. Den senare i en skön duett.

CD 1 är 20 jazzstandards på engelska och CD 2 10 låtar på svenska. I det medföljande häftet publiceras fullödiga uppgifter om medverkande på de olika inspelningarna, många fina foton och en välskriven text av Lasse om Sonya. En hel del av denna jazzskatt har inte varit tillgänglig sedan då det begav sig vilket gör lyssnandet och värdet av denna utgåva än mer spännande.

Oumbärligt för en svensk jazzälskare är bara förnamnet på denna underbara utgåva som inte nog kan prisas. Sådan här musik görs helt enkelt inte idag. Punkt.

Betyg; JJJJJ

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar