måndag 28 januari 2013

Läs 2 recensioner av mig i dagens NSD!

Midvinterfolk hittar ni här!

Norrbotten NEO finns inte på nätet men den kommer nedan.


NEO tar ut kompassriktningen

Konsert

Kompass

Norrbotten NEO, Christina Karlsen dir.

Kulturens hus, konsthalen

Söndag kväll

Som alltid när det vankas konsert med Norrbotten NEO vet man inte riktigt vad som väntar en som publik förutom att det blir annorlunda och nyskapande klangvärldar som besöks under resans gång.

Här är det ett varierat program med fokus på kompassen och dess möjligheter till navigation i olika riktningar.  Alla fyra framförda tonsättare har det gemensamt med kvällens dirigent Christian Karlsen att de är verksamma i länder där de inte är födda. De har gjort en resa, vilket även hörs även i deras musik.

Mauricio Kagel får äran att både inleda och avsluta det hela, med två diametralt olika verk. Osten är ett kort stycke som minner om salongsmusik från förra seklets början. Tonen är glad och uppsluppen. Hans avslutande Südwesten däremot är totalt annorlunda. Här bjuds på spel bland annat på harmonium och en stor korallsnäcka som slagverkaren Magdalena Meiztner blåser i så det står härliga till.

I Kaaija Saariahos Je sens un deuxième choeur, kan man verkligen höra hjärtslagen hos fostret i magen i verkets andra och fjärde satser. Expressivt och fascinerande. Inte bara en, utan två kvinnliga tonsättare finns representerade.  Yin Wangs Compass får en extra dimension av Christian Svarfvars livelektronik som skall spegla en femte kompassriktning.

André Chinis La Princesse de Babylone manar till eftertanke med sin utgångspunkti främlingsfientlighet och intollerans samt nödvändigheten att stå upp mot dessa. Vad kan vara mer passande att spela denna Förintelsens minnesdag?

Alla medverkande musiker visar upp en grym spelskicklighet och duktige dirigenten Christian Karlsen sammanfattar det hela bra när han frågar publiken; ”Vet ni Luleåbor egentligen hur privilegierade ni är som har denna ensemble?”

Johan E. Skoglund

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar