måndag 21 januari 2013

Läs min recension av Janne Schaffer & Markus Wargh i dagens NSD

Orgel + elgitarr = En lysande kombination

I den nästan fullsatta Domkyrkan bjöds publiken under söndagseftermiddagen på en och en halv timme andäktigt vacker musik där instrumenten var i fokus.
 
Janne Schaffer med sin röda gitarr och Markus Wargh bakom läktarorgeln är båda ekvilibrister på sina respektive instrument, något de verkligen bevisar för den tacksamma publiken.
 
Inleder gör en härlig Childs anthem. Toto-låten skall Janne Schaffer spela vid invigningen av bandy-VM i Vänersborg om en vecka upplyser han oss om. Bara en av många fascinerande fakta som han delger oss i sitt avspända mellansnack som på ett fint sätt binder ihop konsertens stycken.
 
Sedan följer blandat musikaliskt örongodis. Schaffers egna kompositioner, Norrland Claire, Tid och Den gudomliga kraften, den sista ur senaste Stig-Helmer filmen är alla meditativt sköna. Så också tolkningar av Ted Gärdestads Jag vill ha en gen måne, Björn J.Son Lindhs Brusa högre lilla å, Björn Skifs Håll mitt hjärta och Elvis Presleys Can’t help faling in love with you. Psalmerna Som fågeln vid ljusna dag och Det är en ros utsprungen får nytt liv i Leif Strands fina arrangemang.

Markus Wargh bjuder solo på en frän Fuga i h-moll signerad Johan Sebastian Bach och en egen njutbar improvisation Night afternnon in january 2013. Abbas Eagle visar som Toto att det går utmärkt att rocka fett på en kyrkorgel och en elgitarr.
 
Detta var inte första gången Markus Wargh och Janne Schaffer duellerade ihop och förhoppningsvis inte sista gången heller. Dessa två musiker har hittat ett fint samsepl som man gärna vill höra mer av. Avslutande extranumret, Evert Taubes Så skimrande var aldrig havet är precis som eftermiddagen i övrigt klart hörbara bevis på att orgel + elgitarr = en lysande kombination.
 
Johan E. Skoglund‏

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar