fredag 18 januari 2013

Recension Musikens politiska ekonomi


Att doktorsavhandlingar recenseras här på bloggen hör verkligen inte till vanligheterna. Detta är nog första och enda gången detta kommer att ske. Musikvetaren Rasmus Fleischer bjuder i Musikens politiska ekonomi (Ink förlag) på ett oerhört intressant porträtt av upphovsrättens framväxt och striderna om den inom musikområdet, både i Sverige och i övriga världen under 1900-talet.

Med en notparat på över 1000 noter och en inledande metoddel som kan vara rätt så svårsmält är detta ändå en bok som varmt kan rekommenderas till den som är intresserad av musik och upphovsrättsutveckling ur ett bredare perspektiv. Detta är fascinerande läsning som sätter de senaste årens debatt om fildelning och minskad skivförsäljning i en välebehövlig historisk kontext.

Fleischer är en noggrann forskare och det är oerhört intressant att följa hans grävande i arkiv och läsning av gamla protokoll och tidningsartiklar från bland annat Musikerförbundet.

Det har verkligen tagit mig tid att ta sig igenom dessa 464 sidor (+ noter och källförteckning) men det har det verkligen varit värt.

Betyg; JJJJJ

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar