tisdag 15 september 2015

Recension Firman deluxe Dave Grusin


Minnesgoda läsare kanske kommer ihåg att jag tidigare i år recenserat skivan Montage Great film composers and the piano där pianisten Gloria Cheng spelar nyskriven musik för piano av ett antal ledande filmmusikkompositörer.

Men det finns även filmmusik som bara består av piano, även om den är sällsynt.  Jazzpianisten och filmmusikkompositören Dave Grusins helt pianobaserade score till Firman är ett lysande undantag.  Den musiken, komponerad, arrangerad och framförd av honom själv bakom pianot får nu deluxe-behandlingen på en lyxig dubbel-cd med fullmatad booklet från Lalaland records.

CD 1 innehåller den kompletta filmmusiken med många outgivna spår och en del musik som inte är med i filmen men som skrevs till den i kronologisk ordning.  CD 2 innehåller original-soundtracket med musik av Grusin, och några country-låtar från 80-talet samt bonus-spår i from av alternativa versioner av några spår.

Detta är två välljudande skivor där den intrikata musiken för piano står i centrum. Det är som vanligt analyser spår för spår i det medföljande texthäftet och full info om samt många bilder från filmen och dess tillblivelse. Intressant läsning samtidigt som musiken avnjuts.

Ett måste för filmmusik älskare som vill ta det fulla greppet om denna fantastiska och egensinniga pianomusik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar