onsdag 22 mars 2017

Läs min recension av Rollin' Phones i dagens NSD!

Oh, vilket saxparty!

Fakta

MUSIK
Rollin’ Phones Kulturens hus, Lilla salen Tisdagen den 21 mars kl 19

Precis som många andra långlivade kammarmusikensembler så har saxofonkvartetten Rollin’ Phones bytt ut medlemmar under årens lopp.
I den trettioårsjubilerande utgåvan som gästar Luleå bestående av Kristin Uglar på altsaxofon, Edith Bakker på tenorsaxofon, Neta Norén på barytonsaxofon och Tove Nylund på sopransaxofon är det bara Neta som är kvar sedan starten. Men oavsett hur länge de olika medlemmarna varit med i fyrklövern så är det en synnerligen samspelt spelskicklig kvartett vi får nöjet att lyssna till.
Inledande ”Att angöra en brygga” blir till en ny komposition i Mikael Råbergs fin arrangemang av Lasse Färnlöfs slitstarka filmmelodi.

Likaså Hans Mikaels kongeniala arrangemang på Leonard Bernsteins örhängen ur sextioårsjubilerande ”West Side Story”.
Malin Hülphers specialskrivna ”Recuring thought” är ett cirkulärt verk där samma tongångar hypnotiskt återkommer. Och tre satser ur Jennifer Higdon ”Short storries” är modern konstmusik när den är som intressantast.

Till kvällens njutbarhet hör att medlemmarna i kvartetten också är skickliga berättare när de lika roligt som informativt berättar om verk och olika saxofontyper.
Hugo Alfvéns ”Vallflickans dans” är utomordentlig. David Maslankas mäktiga ”Mountain Road” som inkorporerar två Bach-koraler är en perfekt avslutning. Även så det glada extranumret ”Anything you can do I can do better”.

En fråga som kom upp innan konserten var om man skulle kunna njuta av en konsert med bara fyra saxofoner eller blir det långtråkigt? Svaret på den frågan är obönhörligen ja. Oh, vilket saxparty!

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar